Nedjelja, 25 Februara, 2024

Ispraćamo najtopliju godinu od početka mjerenja u BiH, temperatura 31. decembra bit će nadprosječna

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine (FHMZ) prethodno je saopćio da će u novogodišnjoj noći postojati mogućnost za kišnim padavinama, a sada su objavljene i očekivane temperaturne vrijednosti.

Na osnovu riječi meteorologa Bakira Krajinovića, a zahvaljujući kontinuiranim praćenjem vremenskih prilika u našoj zemlji, godina na izmaku biće upamćena kao najtoplija u Bosni i Hercegovini, ali i na globalnom nivou.

Kako stvari trenutno stoje ovo će biti najtopliji kraj mjeseca decembra od početka mjerenja u našoj zemlji, a i sam početak ovog mjeseca donio je rekordno visoke temperature sa 21,3 stepeni u Bihaću, Mostaru 19,7 stepeni, Sarajevu 19,1 stepeni i Zenici čak 23,8 stepeni Celzija.

Tokom ove godine, osim pomenutih decembarskih rekorda, nije bilo novih, kako za maksimalne temperature, tako i za druge meteorološke parametre.

Međutim, ono što će ovu godinu izdvojiti jesu dugi sušni periodi sa visokim temperaturama.

“Prisjetimo se oktobra mjeseca kada je samo pet dana bilo u granicama uobičajenih temperatura, a 26 toplo i vrlo toplo, slično je i sa ostatkom godine. Kiša je tokom svih mjeseci bila neravnomjerno raspoređena i dešavalo se da 20 dana nema ni kapi kiše, a potom u 2 ili 3 dana da padne mjesečna suma ili čak više od toga”, piše Krajinović.

S obzirom da nam ide nova godina, a mnoge upravo zanima kakve nas vremenske prilike očekuju u novogodišnjoj noći.

“Temperatura 31. decembra u večernjim satima bit će nadprosječno visoka, u gradovima Bosne kretat će se od 0 do 5 stepeni, u Hercegovini 2 do 7 stepeni. Biće i vjetar promjenjivog pravca u Bosni oko 2 m/s i Hercegovini oko 5 m/s. Padavine su izgledne u noći sa 31. decembra na 1. januar većinom na sjeveru i jugu zemlje, i to slabe sa prekidima, u Hercegovini kiša. Na području Bosne prognozira se i kiša i susnježica i snijeg”, dodao je meteorolog.

Međutim, ono što je za sada nepoznato i tek se praćenjem vremenskih prilika treba utvrditi jesu prostorni i vremenski raspored i to da li će biti snježnih pahulja u pravo vrijeme da nas uvedu u novu godinu.

RTV Visoko/Klix.ba

povezani članci

POPULARNO