INZ: Svjetski dan vida – skriningom do ranog otkrivanja i spriječavanja oštećenja vida

Svjetski dan vida obilježava se svake godine drugog četvrtka u oktobru, sa ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja dobrog vida, prevenciji i pravovremenoj korekciji eventualnih problema sa vidom. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije 80 posto svih oštećenja vida moguće je prevenirati ili izliječiti, a strategije prevencije oštećenja vida i sljepoće među najjeftinijim su ulaganjima u zdravstvenoj zaštiti.

Ova, 2018. godina je peta godina primjene akcijskog plana Svjetske zdravstvene organizacije koji se odnosi na prevenciju sljepoće i oštećenja vida pod nazivom “Briga o očima svugdje” (Eye Care Everywhere). Ove godine Svjetska zdravstvena organizacija teži ka rješenjima kako bi omogućila da svi svuda u svijetu imaju pristup zaštiti zdravlja očiju.

Jedan od načina ranog otkrivanja poremećaja vida kod djece je skrining za rano otkrivanje poremećaja vida. Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica provodi skrining vida kod svih učenika prvog razreda u svim osnovnim školama u svih 12 općina na području ZDK svake godine.

Tokom prethodne 2017. godine pregledano je 3.347 učenika prvih razreda u 61 centralnoj i 125 područnih osnovnih škola. Od tog broja, kod 227 (6,8 posto) učenika utvrđen je problem sa vidom, te su upućeni na dalju dijagnostičku obradu.

Ove godine, Služba provodi besplatni dobrovoljni pregled vida za učenike i nastavno i drugo osoblje u svim srednjim školama u ZDK. Pregledi se provode u prostorijama srednjih škola u trajanju od dva sata u dogovoru sa osobljem škole, ovisno o rasporedu časova kako se nebi remetio nastavni program škole. Cilj ovakvog načina provođenja pregleda vida je ukazati na značaj prevencije bolesti organa za vid uz podjelu zdravstveno-odgojnih plakata.

Problemi s vidom mogu se pojaviti bilo kad,bez obzira na godine i socijalni status. Više od polovine ljudi koji danas živi na planeti Zemlji, ima neko oštećenje vida. Slabovidnost (ambliopija) je smanjena vidna oštrina u jednom ili oba oka koja nastaje tokom procesa ranog razvoja vida. Stoga, liječenje slabovidnosti može biti uspješno jedino ako se započne u ranom periodu života djeteta. Zbog nepoduzimanja mjera liječenja slabovidnosti mogu se pojaviti psihološke smetnje, ograničava se izbor zanimanja, mijenja se ponašanje i uspjeh u školi, dolazi do gubitka pažnje ili manje zainteresovanosti za određene zadatke, te na taj način ograničava dijete u postizanju očekivanog uspjeha.

Zbog svega navedenog, molimo roditelje da, ukoliko dobiju uputnicu ili preporuku za odlazak na dalju dijagnostičku obradu, odvedu svoje dijete prvenstveno u ambulantu porodične ili opće medicine, a kasnije eventualno kod oftalmologa da bi se na vrijeme mogle spriječiti eventualne komplikacije. Briga o očuvanju vida vodi kvalitetnijem životu i pomaže zadržati dobar vid danas, ali i u budućnosti. Brinite o svojim očima i uočite promjenu!

Jednu od ranijih kampanja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica podržali su nogometni reprezentativci Bosne i Hercegovine Edin Džeko, Miralem Pjanić i Asmir Begović. Oni su se pojavili u spotu kojeg je producirao INZ, a koji mališanima ukazuje da “gdje drugi vide slabost, oni vide hrabrost”, u nošenju naočala i kontroli i zaštiti svog vida.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

povezani članci

Najnovije