Srijeda, 17 Aprila, 2024

INZ sa direktorima i kriznim štabovima škola iz ZDK o biosigurnosti u doba pandemije

Više od stotinu direktora i predstavnika isto toliko obrazovnih institucija iz svih dvanaest općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona danas je učestvovalo na skupu, kojeg je na temu biosigurnosnih mjera u odgojno-obrazovnim ustanovama u ovom kantonu organizovao u Zenici Institut za zdravlje i sigurnost hrane.

Zbog COVID-protokola i ograničenja u broju učesnika faktički su održana dva istovjetna seminara u različitim terminima, ali su na oba skupa predstavnici škola imali priliku da razgovaraju sa stručnjacima iz oblasti epidemiologije i školske higijene, predstave svoje dileme, pitanja, ali i iznesu primjere pozitivne prakse iz svoje sredine.

– U namjeri olakšanja provođenja redovne nastave sa ciljem da se osoblje u školama ohrabri, da donosi odluke i mjere, osiguravši tako smanjenje rizika u školama, da škole ne predstavljaju mjesta širenja virusa. Ovom prilikom još jednom apelujem prema svim građanima da provodimo sve mjere, a oni koji se nisu vakcinisali da se vakcinišu, istakao je direktor Instituta prim.dr. Senad Huseinagić.

Na skupu u Zenici predstavnici škola iz više gradova istakli su primjere dobre prakse komunikacije i zajedničkog rješavanja problema u svakoj pojedinačnoj, specifičnoj situaciji. Podršku u tome tokom cijelog toka pandemije imaju od svih struktura INZ-a, ali i pedagoškog zavoda i resornog ministarstva.

– Koristim priliku da najsrdačnije zahvalim Institutu za zdravlje i sigurnost hrane, obzirom da je on inkorporiran u cijelosti u obrazovni sistem, posebice “u vrijeme korone”. Zahvaljujući INZ-u, odnosno njihovim preporukama, mogu tako reći, koronavirus manje “stanuje” u obrazovnim institucijama u Zeničko-dobojskom kantonu. Vrlo su dragocjene sve preporuke i ovi seminari, koje organizuje Institut, one će zasigurno pomoći upravama, odnosno ustanovama, nastavnom osoblju, ali i djeci, kako bi iz ove krize izašli što zdraviji, rekao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić.

Predstavnicima škola predstavljene su nove, adaptirane i dopunjene biosigurnosne mjere, pojašnjena procedura procjena sanitacije u školskim ustanovama, kao i metodologija za procjenu i ocjenu biosigurnosti u školama, a poseban segment skupa bili su pitanja i odgovori nadležnih u vezi sa procesom vakcinacije-imunizacije u svijetu i posebno u BIH.

Istaknuto je da će u narednoj sedmici krenuti peti “krug” obilazaka svih 108 školskih ustanova u ZDK od strane timova INZ-a,  koji će sa operativnim timovima i upravama svake škole dogovarati konkretne i specifične mjere za svaku ustanovu.

– Poseban akcenat je dat na potrebu da svaka škola, svaki objekat, pa i za svaku posebnu situaciju, treba biti izvršena procjena i zadokumentovano šta se učinilo. Naglasak je da nadležni ne trebaju nositi teret odgovornosti ili krivice, nego činiti sve da se umanje ili pokušaju eliminisati kritični momenti, kritične situacije koje mogu dovesti do zaraze. Ako pak do nje dođe, postoje zdravstvene, medicinske procedure, ali na svima nama je da učinimo sve što je u našoj moći da se sam rizik umanji, istakao je doc.dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

Svi učesnici, oba skupa, istakli su želju da svojim djelovanjem doprinesu održavanjem aktuelne epidemiološke situacije, jer bi njeno pogoršanje dovelo do mogućnosti povratka na online-daljinski režim održavanja nastave koji, po ocjeni i nadležnih u školama, ali i roditelja, umanjuje mogućnost sticanja adekvatnog znanja, ali i negativno utiče na mnoge druge elemente u razvoju novih generacija.

RTV Visoko/INZ Zenica

povezani članci

POPULARNO