Petak, 19 Aprila, 2024

Imate problema sa muhama? Stavite ovu mješavinu u kuhinju i više ih nećete vidjeti

Muhe neprestano lete po kuhinji, a s ovim malo poznatim lijekom potrebno je samo 10 minuta da nestanu.

Njihovo idealno mjesto je kuhinja, gdje mogu pronaći ostatke hrane ili se nasloniti direktno na tanjire. Ne preporučuje se korištenje repelenata koji mogu sadržavati zagađujuće ili hemijske sastojke koji ne samo da štete okolišu, već i vašem novčaniku i zdravlju.

Neki stručnjaci otkrivaju trik s neočekivanim prirodnim sastojkom bogatim dejstvima da u tren oka otjeraju muhe.

Šta privlači muhe?

Muha je posebna vrsta koja svoj dan temelji na potrazi za svim vrstama hrane, a posebno za fermentiranim tvarima. Njihovi favoriti su sirup, jabukovača ili voće i bilo koje druge slatke vrste sastojaka.

Najbolji način očigledno je korištenje prirodnih sastojaka. Muhe su tu u svako doba godine, napadaju vaš dom i polažu jaja na najneočekivanijim mjestima.

Iz poštovanja prema prirodi i šire, bolje je koristiti repelente s prirodnim sastojcima koji mogu držati muhe, ili insekte općenito, dalje kako se ne bi mogli vratiti u kuću ili kuhinju.

Prirodno sredstvo protiv muha sa samo dva sastojka

Za izradu repelenta koji će otjerati sve insekte, uključujući i muhe iz kuhinje, trebat će vam sljedeće:

  • Rižin ocat
  • Plastična boca
  • Čajna kašika sredstva za pranje posuđa

Ovo će ih u sekundi otjerati iz kuće. Odrežemo gornji dio boce, a zatim je okrenemo naopako, stvarajući neku vrstu lijevka. Spojite dva dijela pomoću trake. Na dno ulijte malo vode, kašiku rižinog octa i kašiku sredstva za pranje suđa. Naravno, smjesu je potrebno mijenjati barem jednom sedmično, kako bi bila dovoljno jaka.

Mnogi ljudi koriste rižinu vodu umjesto rižinog octa, koja je isto dobra za ovaj recept. Postoje li alternative? U nekim uglovima kuće možete staviti i zdjelicu s bijelim vinskim octom čiji će oštar miris odnijeti sve insekte na druga mjesta, a da ne zahvati kuhinju. Jedna preporuka: ove repelente držite dalje od djece i četveronožnih ljubimaca, javlja Jutarnji.hr.

RTV Visoko/Radiosarajevo.ba

 

povezani članci

POPULARNO