Nedjelja, 23 Juna, 2024

Hram u Visokom danas proslavlja 166 godina postojanja

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vjernici danas proslavljaju Svetog velikomučenika Prokopija, jednog od ognjevitih svetaca. U pravoslavnom crvenom kalendaru ovaj dan je označen crvenim podebljanim slovom.

Njegov dan se svjetkuje kao jedan od 18 “zaprečitih” dana u godini kada se odlažu svi teži i važniji poslovi.

Tako će praznik svog svetitelja proslaviti i Hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, istovremeno uz hramovnu slavu obilježavajući 166 godina postojanja.

Sveta liturgija počeće u 10.00 sati, au nastavku će biti osveštan slavski kolač, pa će uslijediti trokratni ophod oko hrama.

Srpska pravoslavna crkvena opština Visoko pozvala je sve blagočestive i ljude dobre volje da dođu na hramovnu slavu.

Po završetku Svete liturgije biće upriličeno prigodno veselje i trpeza ljubavi u domu “Svetog Save”.

Hram Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom izgrađen je 1857. godine. Dio hrama je obnovljen 1998. godine, odnosno uređena je fasada , uz financijsku pomoć Grčke pravoslavne crkve.

Ferman o gradnji crkve, pisana je dokumentacija i sva crkvena arhiva izgorjela su u požaru 1941. godine. 

Hram u svom prostoru ima značajnu zbirku umjetnina koja podrazumijeva stotinjak ikona, a veći broj odnosi se na ikone rađene u tehnici kaširanja papira na drvo.

Ova zbirka koja je nastala od poklona parohijana, ali i donošenjem ikona iz crkava u Sarajevu, zapravo se smatra jednom od najpoznatijih i najvećih zbirki ikona na prostoru BiH.

Najstarija ikona urađena je u Vizantijskom ikonogfrafskom maniru i potiče iz 15. stoljeća. 

Crkva je 8. marta 2004. godine , odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, proglašena nacionalnim spomenikom BiH. 

Nacionalni spomenuk čine crkva, crkveno dvorište ,gradni zid,ulazna kapija,parohijski dom i pokretno naslijeđe sa 18 ikona.

Crkva svetog velikomučenika Prokopija predstavlja hram Srpske pravoslavne crkve, pripada Dabrobosanskoj mitropoliji te je sjedište Visočke parohije. 

Sveti Prokopije kojemu je hram posvećen, u crkvenoj i narodnoj tradiciji smatra se zaštitnikom djece i mladenaca, a vjeruje se i da je dan njegova svetkovanja pogodan za svadbe – jer “Sveti Prokopije pohodi i blagoslilja mladence”. 

RTV Visoko/federalna.ba

povezani članci

Najnovije