Nedjelja, 23 Juna, 2024

Hiljade pari cipela i simbol koraka koji bi napravili da još žive

Uz hiljade cipela postavljenih u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine odaje se počast ubijenim građanima opkoljenog Sarajeva i poginulim braniteljima Armije i MUP-a RBiH.

Danas je upriličen centralni događaj projekta “Stazom sjećanja” koji je organizirao Memorijalni centar Sarajevo u suradnji s Gradom Sarajevo.

Građani su se ranije okupili kod Spomenika ubijenog djeci opkoljenog Sarajeva, odakle je počela šetnja u tišini kroz ulice Maršala Tita, Ferhadiju, Sarače do Baščaršije gdje je postavljena centralna bina.

Duž rute kretanja sudionika šetnje, postavljene su donirane cipele koje simboliziraju ubijene građane opkoljenog Sarajeva i poginule branitelje Armije i MUP-a RBiH, kao i panoi kod kojih su se svi građani i turisti, mogli informirati o načinu života u opkoljenom Sarajevu, borbi građana za preživljavanje, duh koji unatoč stalnoj paljbi agresori nisu mogli ubiti.

Direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić podsjetio je da su u proteklom periodu, zahvaljujući građanima Sarajeva, prikupili više od 15.000 pari cipela.

“Dobili smo i određeni kontigent vojnih čizama, koje zajedno čine jednu cjelinu. Odziv građana je zadovoljavajući. Postavka će svoje trajno mjesto naći u sklopu memorijalne šume, koju Memorijalni centar gradi u budućnosti. Na taj će se način trajno sačuvati sve uspomene na razdoblje agresije. , period opsade Sarajeva“, pojasnio je Kulanić.

Kako je kazao, iza svakog para cipela stoji jedan život koji je ugašen.

“To je poruka koju možemo izvući i za svijet. Danas opet svjedočimo ubijanju nevinih građana, posebno ubijanju djece”, dodao je Kulanić.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karića podsjetila je da se danas obilježava 32. godišnjica početka opsade Sarajeva.

“Najteže opsade u historiji modernog ratovanja. Vidimo da 2024. godina u Europi i svijetu ne postaje sigurnija, da svijet ne postaje sigurniji i bolje mjesto za život. Zato danas, iz našeg slobodarskog Sarajeva, na godišnjicu početka opsade, šaljemo poruke mira. Želimo da u trenutku kada se nalazimo ispred spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, nijedno dijete više u Gazi, Ukrajini ili bilo gdje u svijetu, ne bude ubijeno”, poručila je Karić.

Navela je da danas u Sarajevu imamo jedinstvenu “Stazu sjećanja”.

“Cipele koje simboliziraju nasilno prekinute živote naših ubijenih sugrađana tijekom opsade, postavljene su u čitavom gradu. Staza sjećanja je tu da se opomene nove generacije da se obrazovanjem, znanjem i kulturom sjećanja moraju boriti za bolje Sarajevo i stabilnu i jaku državu Bosnu i Hercegovinu. Danas prilika je da se prisjetimo i svih onih koji su živote dali da bi mi danas imali državu, i koliko smo sretni da živimo u slobodi, što imamo svoj grad i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu slobodarskog Sarajeva biti opomena čitavom svijetu”, dodao je Karić.

Aliji Hodžiću, potpredsjedniku Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, tokom opsade ubijena je kćerka Jasmina.

“Imao sam jedinu kćerku Jasminu, zločinci su je ubili. Prokleta granata, jedna pa druga. Faktički su je izrešetali. Vjerovatno je takva sudbina bila”, rekao je Hodžić.

Kako je rekao, danas postavljena “Staza sjećanja” je podsjetnik na zločine koji su počeli u ovom gradu i državi.

“Ja ovu obuću vidim kao da oni žive, kao da sada idu sa nama. Oni su tu, oni opominju ovaj narod”, dodao je Hodžić.

U centralnom događaju “Stazom sjećanja” sudjelovali su i izvođači: Lejla Jusić, Ivan Ščitinski, vokalni ansambl “Pro Musica”, hor Srednje muzičke škole Sarajevo, ženski vokalni ansambl “Corona”, hor “Šapat srca” te dječiji hor “Mali slavuji” koji je prigodnim izvedbama odao počast svim ubijenim građanima opkoljenog Sarajeva.

Izvedbe su organizirane duž rute kretanja kolone sudionika na sljedećim lokacijama: Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92-95, terasa Vječne vatre, plato kod Tržnice, plato kod Katedrale, križanje ulica Ferhadije i Velike avlije Laure Papo Bahorete, ulica Sarači kod Begove džamije i Baščaršija. .

Tijekom realizacije projekta “Stazom sjećanja” građani, javna poduzeća, udruženja i institucije vlasti donirali su cipele. Cipele su prikupljane na punktovima koje je ustupio KJKP RAD, ali i na mnogim frekventnim lokacijama u Sarajevu u čemu su nam pomogli brojni volonteri koji su se prijavili da budu dio ovog projekta i daju svoj doprinos.

Projekt su podržali i učenici škola u Kantonu Sarajevo, vlasti, javna poduzeća, udruženja, ali i brojni građani od kojih je većina podijelila s našim vrijednim volonterima i priču o cipelama koje doniraju, a koje su nerijetko nosili tijekom rata ili simboliziraju nekoga njima bliskog ko je tokom opsade Sarajeva ubijen.

Njihove priče mogu se potražiti na društvenim mrežama Memorijalnog centra Sarajevo.

RTV Visoko/federalna.ba/AA

 

 

povezani članci

Najnovije