Nedjelja, 25 Februara, 2024

Hafiz dr. Safvet Halilović izabran u Vijeće povjerenika Svjetske unije islamskih učenjaka

U Kataru je održana šesta Generalna skupština Svjetske unije islamskih učenjaka, kojoj je prisustvovalo blizu 700 članova iz svih dijelova svijeta.

Članovi su ovom prilikom razmatrali aktuelna pitanja muslimana u svijetu, s posebnim osvrtom na izraelsku agresiju na Gazu.

Na skupštini su održani i izbori za Vijeće povjerenika Unije, koje ima kompetencije Upravnog odbora. U ovo Vijeće je ponovo izabran hafiz dr. Safvet Halilović.

– Svjetska unija islamskih učenjaka je osnovana 2004. godine, a na projektu njenog osnivanja je rađeno, slobodno možemo kazati, 40 ili 50 godina, za šta je posebno zaslužan velikan prošlog i ovog stoljeća, rahmetli šejh Jusuf El-Karadavi. Jedan od glavnih ciljeva njenog osnivanja bio je obezbijediti jedan širi okvir koji će omogućiti muslimanskoj inteligenciji iz svih dijelova svijeta da se sastanu, razgovaraju, te iznose zajednički stav o pitanjima koja se tiču muslimana u svijetu – rekao je dr. Halilović za RTV Visoko.

Podsjetio je da Unija nema izvršnu vlast, ali ima savjetodavnu, što je ocijenio jako važnim u kontekstu vremena kada su dominantna iskušenja i smutnja.

– Stotine alima iz cijelog svijeta su glasali za mene i ukazali mi ovo povjerenje. Ono što trebamo očekivati je da u ovim vremenima ostanemo, takoreći, normalni. Živimo u postnormalnim vremenima i znamo šta se događa. Gaza je sramota čovječanstva i sramota muslimana, to je ono čemu danas svjedočimo. Unija se proteklih godina bavila proučavanjem aktuelnih problema muslimana u svijetu, te onim što su važna pitanja kada je riječ o osdnosu muslimanskog svijeta i zapada. Pri tome se ne dozvoljavaju niti radikalizacija bilo koje vrste, niti labilan pristup islamu – kazao je dr. Halilović.

RTV Visoko/Preporod.info

 

 

 

povezani članci

POPULARNO