Utorak, 16 Jula, 2024

Građani susjednih zemalja, za šest mjeseci u BiH potrošili 41,7 miliona KM

Da naše komšije iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore sve više kupuju kod nas potvrđuje i podatak da je ove godine zahtjev za povrat poreza u BiH podnijelo 139.037 stranaca, koji su u BiH kupili robu vrijednosti od 41,7 miliona KM, te su po tom osnovu zatražili povrat PDV-a u iznosu od šest miliona KM, pišu Nezavisne novine.

Naime, prema podacima UIO BiH stranci su ove godine više kupovali kod nas nego što je to bio slučaj prethodne godine, pa je tako lani u istom periodu podneseno 119.600 zahtjeva, čija je vrijednost kupljene robe iznosila 36,1 milion KM, dok je povrat iznosio 5,2 miliona KM.

“U Bosni i Hercegovini su najviše kupovali građani susjednih zemalja: Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Najčešće se radi o robi široke potrošnje, odnosno osnovnim životnim namirnicama, stvarima za kućanstvo i tekstilnim proizvodima koje stranci kupuju u BiH i iznose van carinskog područja, te imaju pravo da zatraže povrat PDV-a”, navode iz UIO.

Kako navode, postupak za ostvarivanje prava na povrat PDV-a strani državljanin pokreće podnošenjem zahtjeva za povrat.

“Zahtjev za povrat PDV-a podnosi se na obrascu PDV-SL-2, koji popunjava obveznik – prodavac, na zahtjev kupca – stranog državljanina u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju prodavac daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji. Prodavac svojim potpisom i pečatom ovjerava obrazac PDV-SL-2”, navode iz UIO BIH.

Strani državljani koji ostvaruju pravo na povrat PDV-a su fizička lica koja nemaju prebivalište u Bosni i Hercegovini.

“Ta lica imaju pravo na povrat PDV-a na dobra koja kupe u BiH i ta ista dobra iznesu u prtljagu sa sobom izvan carinskog područja”, navode iz UIO, dodajući da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja.

“Povrat se ne odnosi na petrolej, dizel gorivo, ulje za loženje, ekstralako i lako specijalno ulje, motorni benzin bezolovni, motorni benzin, alkohol i alkoholna pića te prerađevine od duvana”, navode iz UIO BiH.

Naime, u tabeli ispod se nalazi pregled po godinama broja zahtjeva stranih državljana koji su zahtijevali povrat PDV-a na robu kupljenu u Bosni i Hercegovini koja se nakon kupovine iznosila van carinskog područja BiH.

“Iz tablice je vidljivo da je broj zahtjeva rastao od 2015. godine, kao i iznos zahtijevanog povrata PDV-a. Tako je vrijednost kupljene robe od strane stranih državljana u toku 2019. godine iznosila više od 135 miliona KM, a da je iznos zahtijevanog povrata PDV-a bila skoro 20 miliona KM. Ovakvu statistiku prekinula je pandemija uzrokovana virusom kovid-19, te se u 2020. i 2021. godini iznos zahtijevanog povrata PDV-a od strane stranih državljana spustio ispod 10 miliona KM. U posljednje dvije godine dolazi do postepenog oporavka, iako će vjerovatno još trebati vremena da bi se vratili na vrijednost kupovine robe stranih državljana kakva je bila prije pandemije virusa kovid-19, koji je otežao putovanja i zaustavio poslovnu aktivnost u mnogim zemljama”, navode iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

RTV Visoko/Akta.ba

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije