Utorak, 23 Jula, 2024

GRAD VISOKO – EKONOMSKI NAPREDAK TEMELJEN NA RAZVOJU TURIZMA

Dugogodišnji mukotrpni rad gradonačelnice Amre Babić i njenih saradnika našem gradu je omogućio svakodnevni kontinuirani ekonomski napredak u okviru kojeg turizam ima jednu od najistaknutijih uloga.

Visoko je i dalje grad kože, tekstila i trgovine, ali je u proteklom preriodu, zahvaljujući besprijekornoj vizionarskoj saradnji gradonačelnice Amre Babić i dr. Semira Osmanagića – osnivača Fondacije AP BPS, postao grad turizma, a upravo je turizam prepoznat kao privredna grana koja sublimira sve privredne grane na kojima je dosad temeljen razvoj naše lokalne zajednice.

Uspješna realizacija projekata Amre Babić i njenih saradnika, kojima svakodnevno svjedočimo, s obzirom na nepobitnu činjenicu da je Visoko odavno postalo veliko gradilište učvršćeno na samom vrhu liste najnaprednijih lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, najbolji je dokaz da su u današnjem turbulentnom vremenu adekvatni ljudi na adekvatnim pozicijama najveće blago i garancija dugogodišnjeg prosperiteta, razvoja i građenja prijateljskih veza i mostova koji spajaju ljude.

Podsjetimo, nedavno je u okviru obilaska terena na kojima se izvode infrastrukturni radovi, gradonačelnica Amra Babić sa saradnicima upriličila obilazak naselja Topuzovo Polje, gdje je izvršena rekonstrukcija vodovodne mreže i vrlo frekventne putne dionice Ravne, kojom, osim naših sugrađana, svakodnevno prometuje i veliki broj turista, koji su kraljevski grad iz srca Bosne prepoznali kao turistički magnet, a Bosansku dolinu piramida kao atraktivnu turističku destinaciju.

U okviru Projekta dogradnje vodovodnog sistema na području Grada Visoko, finansiranog iz kreditnih sredstava EBRD-a, u proteklom periodu je izvršena rekonstrukcija vodovodne mreže u naselju Topuzovo Polje, uz sanaciju kućnih priključaka.

Načelnica Babić je tokom posjete naglasila zadovoljstvo činjenicom da su azbestne cijevi u potpunosti eliminisane, čime je u sklopu Projekta dogradnje vodovodnog sistema ispunjen veoma bitan zadatak.

Amar Karavdić – koordinator projekta ispred Gradske uprave Visoko je dodao da je izvršena komletna rekonstrukcija cjevovoda i kućnih priključaka te da je radove izvodila firma Unioninvest iz Sarajeva.

Karavdić je za naredni period najavio i asfaltiranje preostalih naselja u kojima se vrši rekonstrukcija kućnih priključaka, prije svega u gradskoj jezgri (ul. Ševulje, ul. Muhameda Hadžijahića, ul. Carica i ul. Rešada Kadića).

Naglasio je da je Gradska uprava iz svog budžeta kao pomoć cjelokupnom Projektu izdvojila 400.000 KM, kako bi se saobraćajnice u gradskoj jezgri adekvatno asfaltirale u punom profilu, dok je na području naselja T. Polje izvršeno asfatiranje prokopa.

Početkom mjeseca novembra započela je i rekonstrukcija turističkog puta od regionalnog putnog pravca Visoko-Kakanj do parkinga Fondacije: Arheološki park: Bosanska piramida sunca (APBPS), koji se nalazi u neposrednoj blizini muzeja Fondacije.

Planom izvođenja radova predviđeno je da širina puta bude 2 X 2,5 metra sa dodatnom bankinom.

„Na osnovu aplikacije Gradske službe odobrena su sredstva u iznosu od 140.000 KM od strane Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), tako da se pristupilo izvođenju radova na ovoj frekventnoj turističkoj dionici. Izvođač radova je firma MGV Gradnja iz Zavidovića, koja je odabrana kao najpovoljniji ponuđač u procesu javnih nabavki“, pojasnio je Amar Karavdić – koordinator projekta (Gradska uprava Visoko), uz napomenu da se trenutno izvode zemljani radovi, koji bi, ukoliko vremenske prilike dozvole, uskoro trebali biti okončani.

Predviđena je izgradnja saobraćajnice sa novim kolovozom širine 5 metara i dužine 270 metara.

„Dugo smo očekivali izvođenje radova na putnoj dionici Ravne, radovi se odvijaju planiranom dinamikom i vjerujem da ćemo do kraja tekuće građevinske sezone uspjeti završiti sve radove na ovoj putnoj dionici. Uspješno smo prevazišli određene probleme sa imovinskim odnosima.

Ovo je projekat koji finansira Vlada ZDK preko Ministarstva privrede iz Odjeljenja za turizam, tako da se radi o namjenskim sredstvima koja smo dugo čekali i sretni smo što će ovaj Projekat biti uspješno realizovan“, poručila je gradonačelnica Amra Babić.

Tokom izvođenja radova na ovoj dionici mogu se koristiti alternativni putni pravci preko Paljike do centra Visokog, zatim put od Klise preko Bosanske piramide sunca do izletišta Ravne, a Fondacija je osposobila i treći alternativni putni pravac od naselja Dubrave do izletišta Ravne, koji prolazi pored južnog izlaza iz parka Ravne 2.

Očekuje se da radovi budu završeni tokom naredna dva mjeseca, a proširenjem i asfalitranjem ove putne dionice poboljšat će se veza centralnog gradskog jezgra sa jednom od najatraktivnijih turstičkih dionica u našoj zemlji što će kraljevski grad dodatno učvrstiti na samom vrhu nezaobilaznih turitičkih destinacija.

Slaven Mirković

povezani članci

Najnovije