Utorak, 23 Jula, 2024

GRAD VISOKO ĆE PRVI U BiH IZVRŠITI DEZINFEKCIJU ULICA

Grad Visoko najbolje organizovan u  poduzimanju preventivnih mjera u svrhu suzbijanja širenja korona virusa

Svjetski ali i domaći mediji svakodnevno informišu javnost o korona virusu, a prema posljednjim informacijama na području Bosne i Hercegovine 18 osoba je registrovano sa korona virusom, od toga 15 u Banjoj Luci i tri slučaja u Zenici.

Određene mjere i radnje u vezi s virusom korona u proteklim danima poduzela je i Gradska uprava Grada Visokog u saradnji sa svim javnim preduzećima i ustanovama, a sve u cilju pravovremene pripreme i preventivnog djelovanja, te zaštite zdravlja svih građana.

GRAD VISOKO ĆE PRVI U BiH IZVRŠITI DEZINFEKCIJU ULICA

GRAD VISOKO ĆE PRVI U BiH IZVRŠITI DEZINFEKCIJU ULICA

Gepostet von Radio-televizija Visoko am Samstag, 14. März 2020

Odmah po naredbi Kriznog štaba koji je osnovan pri Ministarstvu zdravstva ZDK, Odsjek za inspekcijske poslove Grada Visokog uspostavio je saradnju sa Higijensko-epidemiološkom službom Doma zdravlja Visoko.

“Prema naredbi u Domu zdravlja su se potrudili da obezbijede izolacijsku sobu za pregled osoba kod kojih se pojave simptomi bolesti i posebno sanitetsko vozilo koje bi takve osobe odvozilo u izolaciju u Zenicu, gdje bi se dalje nad njima vršio zdravstveni nadzor i samo testiranje”, kazala nam je Lejla Husić, sanitarni inspektor Grada Visokog.

Održan je i sastanak sa upravnim odborom JU Dom zdravlja Visoko na kojem su pored članova UO prisustvovali direktorica te ustanove dr. Džemila Mustafić, epidemiolog dr. Zijada Smailagić, te gradnonačelnica Amra Babić i Lejla Husić, sanitarni ispektor.

“Na tom sastanku je dogovoreno da se hitno poduzimaju sve mjere koje se budu nalagale od kriznih štabova, a sve u cilju zaštite naših sugrađana, odnosno prevencije širenja virusa”, ističe Husić.

Kako bi zaštitili zaposlenike i građane, korisnike usluga, u zgradi Gradske uprave pojačano je čišćenje svih prostorija kao i mjere tekuće dezinfekcije, izvršena je redovna preventivna dezinfekcija u svim objektima Gradske uprave računajući i mjesne urede. Zaposlenicima su obezbijeđene zaštitne maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju ruku, a u šalter sali gdje i dolazi najveći broj stranaka pojačano je vršenje tekuće dezinfekcije podova i svih radnih površina svaka dva sata.

“Zamolila bih naše sugrađane da ukoliko nemaju preveliku potrebu da dolaze u zgradu Gradske uprave da ne dolaze i da se ukoliko su u mogućnosti služe našom web stranicom gdje imaju sve obrasce za podnošenje zahtjeva svim službama, koje mogu popuniti i poslati putem maila i također telefonskim putem”, pojašnjava inspektorica Husić.

Također, poslana su i Upustva o postupanju na adrese većih poslovnih subjekata, a za koje se zna da međunarodno posluju, kao i svim javnim ustanovama, školama, Medžlisima, te Upustva o postupanju građanima putem medija.

Nakon što je donesena Odluka o obustavi nastave, Odsjek za inspekcijske poslove Garada Visokog svim školama je uputio obavijesti šta trebaju da rade u školskim objektima dok se ne održava nastava kao i da izvrše obaveznu preventivnu dezinfekciju putem firmi koje su registrovane za obavljanje DDD mjera pred povratak učenika u školske klupe.

Sanitarna inspektorica pojašnjava da se Odluka nije odnosila na obustavu rada vrtića, te da su isti dan sa Higijensko-epidemiološkom službom izvršili nadzor u JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko i napravili zajednički izvještaj da je nepovoljna epidemiološka situacija i da se ne preporučuje okupljanje djece u vrtićima, jer oni iako bi se zarazili ne bi imali izražene simptome, ali mali prostor u kojem boravi veći broj djece i po osam sati dnevno doveo bi do brzog širenja virusa koji bi oni mogli prenijeti svojim roditeljima, nanama i dedama, koji su u ovoj cijeloj priči najosjetljivija karika zbog već postoječih hroničnih oboljenja.

Taj izvještaj je upućen gradonačelnici Amri Babić koja je hitno isti proslijedila kriznim štabovima kako bi dobila uputstvo o reagovanju.

“Krizni štab ZDK je jučer donio naredbu u kojoj stoji zabrana rada svih vrtića do daljnjeg, tako da je grdonačelnica Babić isti dan donijela Odluku o obustavi rada JU za predškolski odgoj i obrazovanje koja počinje od 16. marta”, kaže Husić.

U petak, 13. marta organizovan je sastanak Kantonalnog kriznog štaba kojem su prisustvovali svi sanitarni inspektori sa područja ZDK i svi epidemiolozi, a inspektorica Husić ističe da po onome što je izneseno na sastanku, sa drugih općina i gradova, Grad Visoko je najbolje organizovao cijeli ovaj sistem.

Na području Visokog do sada nije bilo testiranih osoba na korona virus

Iz Odsjeka za inspekcijske poslove naglašavaju da na području Grada Visokog do sada nije bilo testiranih osoba na korona virus. Posebno je to važno istači i demantovati pojedine medije i grupe na facebooku koje iznose dezinformacije. Dakle, u Visokom do sada nema testiranih a samim tim ni pozitivnih lica na korona virus i sva lica za koja su izdarta Rješenja o zabrani kretanja su bez simptoma i nad njima se vrši zdravstveni nadzor.

“Apelujem na sve naše sugrađane da budu društveno odgovorni i odgovorni prema svojoj porodici u ovoj situaciji i da se pridržavaju izrečenih mjera. Također, da u narednom periodu što manje ili ako su u mogućnosti nikako ne posjećuju šoping centre, ugostiteljske objekte, igraonice i bilo koje druge objekte u kojima se nalazi veliki broj ljudi, te da se pridržavaju uputa o pojačanoj mjeri lične higijene”, poručila je sanitarna inspektorica Lejla Husić.

Osobe koje u Visoko dolaze iz zemalja u kojima je evidentirana pojava korona virusa obavezne su da se prijave u Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Visoko isključivo telefonskim putem na broj 032/738-822 te će na taj način dobiti upute kako se ponašati u narednim danima.

Sve eventualne prijave Higijensko-epidemiološke službe proslijeđuju se sanitarnom inspektoru i na osnovu njih se izdaju Rješenja o zabrani kretanja van prostora boravka u trajanju od 14 dana računajući od dana ulaska u BiH, a sve na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Takva Rješenja se šalju osim licima koja su pod nadzorom, Higijensko-epidemiološkoj službi i PU Visoko.

Razlog zašto se šalju policijskoj upravi je osim mogućnosti kontrolisanja izvršenja i taj što pored izdavanja prekršajnog naloga za lica koja ne postupaju po izdatom Rješenju, takva lica mogu biti i krivilno gonjena, jer namjerno širenje potencijalne zaraze ima elemente krivičnog djela, pa samim tim i krivičnu odgovornost. 

Dezinfekcija zgrada u Visokom posljednji put vršena prije 30 godina

Povodom novonastale situacije i preventivnog djelovanja na području grada Visokog, Služba za upraviteljstvo JKP “Visoko” poduzela je također sve mjere i radnje u cilju zaštite građana.

U proteklim danima vršena je dezinfekcija svih zgrada na području grada, a prema podacima ove Službe, dezinfekcija zgrada u Visokom je posljednji put vršena sada već daleke 1990. godine.

Aktivnosti poput ove su svakako pozitivne, a posebno u periodu kada se provode posebne mjere za zaštitu od korona virusa. Također, u narednim danima bit će vršena dezinfekcija svih ulica u Visokom.

“Informišemo stanovništvo i sve etažne vlasnike koji žive u objektima kolektivnog stanovanja – zgradama da  Služba upraviteljstva danas završava realizaciju poslova vezano za dezinfekciju u svim zgradama na području Grada Visoko. Dezinfekcijom su bile obuhvaćene: sve zajedničke prostorije (tavani, stubišta, plafoni, zidovi, patosi i ograde), podrumske prostorije, garaže u sklopu stambenih zgrada, poslovni prostori i prostor oko zgrada”, kaže Mirnes Fatić, šef Službe za upraviteljstvo JKP “Visoko”, te ističe da je izvršena dezinfekcija i svih kancelarijskih prostora, vodnih objekata, pumpnih postrojenja, blagajni, odnosno svih prostora kojim upravlja JKP “Visoko”. 

Grad Visoko će prvi u BiH izvršiti dezinfekciju ulica

Na prijedlog gradonačelnice Amre Babić prethodnih dana izvršena je dezinfekcija sljedećih objekata: Gradske uprave, Centra za kulturu i edukaciju, stadiona, sportske dvorane, sale Partizan, prostorije Civilne zaštite, prostorije Vatrogasnog doma.U sklopu aktivnosti oko dezinfekcije svi poslovni subjekti koji su iskazali interes za dezinfekciju svojih poslovnih objekata, istu su uradili (oko 60) na području užeg jezgra grada Visoko.

“Na prijedlog koji je JKP “Visoko” uputilo gradonačelnici Babić da odobri sredstva za dezinfekciju saobraćajnica koje vode prilazu gradu Visoko, svih ulica i trotoara u gradu, gradonačelnica je usvojila Zahtjev i odobrila sredstva za pomenute aktivnosti, sve u cilju zaštite naših građana”, ističe Fatić.

JKP “Visoko”, informiše stanovnike da će dezinfekcija svih saobraćajnica koje vode prilazu gradu Visoko, svih ulica i trotoara u samom  gradu početi čim vremenski uslovi dozvole tj. čim ne bude padavina.

Ovom aktivnosti obuhvatit će se sljedeća područja:

1. Saobraćajnica od džamije u Šarenim Hanovima u Donjem Moštru do ulaza u grad Visoko,

2. Saobraćajnica od OŠ ¨Alija Nametak¨ na Bucima do ulaza u grad Visoko,

3. Saobraćajnica od Donje Vratnice (bivša zgrada Primusa) do ulaza u grad Visoko,

4. Saobraćajnica od raskrsnice za skretanje ka Brezi u Gračanici do ulaza u grad Visoko, i

5. Sve ulice i trotoari u Gradu Visoko.

Radove na dezinfekciji saobraćajnica, ulica i trotoara izvodi firma Ekocijan d.o.o. Sarajevo.

Dakle, Gradska uprava Grada Visokog u saradnji sa svojim službama, preduzećima i ustanovama, poduzela je sve moguće preventivne mjere i radnje u vezi s aktuelnim korona virusom.

Autor teksta: Ismar Imamović

povezani članci

Najnovije