Gimnazija “Visoko”: Održan Dan otvorenih vrata

Dan otvorenih vrata Gimnazije “Visoko” se održava iz godine u godinu. Učenici svake godine dolaze s novim idejama, usvojenim znanjem, te pokazuju kako Gimnazija “Visoko” izvlači najbolje iz njih. Tako je bilo i ove godine na Danu otvorenih vrata, koji je održan 24.4.2024.

Ove godine smo imali priliku ugostiti 6 škola sa područja Visokog, gdje su učenici Gimnazije “Visoko” predstavljali 6 područja, a to su: jezičko, matematičko-informatičko, prirodno, predagoško, društveno i informaciono-komunikaciono izborno područje.

Naši učenici su uvijek spremni da u okviru škole, raznim događajima i manifestacijama, ostave svoj trag. Zahvaljujući Danu otvorenih vrata učenici naše škole na svom domaćem terenu predstavljaju ono u čemu su najbolji i prikazuju nam samo mali dio onoga što Gimnazija “Visoko” uistinu jeste.

Jučer smo u prostorijama prirodnog izbornog područja imali zadovoljstvo predstaviti fascinantan “vulkan eksperiment”, ali i istraživati svijet biologije kroz posmatranje anatomije životinjskog srca i mozga, te zavriti u oblast fizike kroz rad influentnih mašina.

Uzbudljiv i edukativan sadržaj se nastavio i u učionici matematičko-informatičkog područja, gdje su nas učenice ovog područja uvele u svijet matematike sa pričom o Fibonacciju, a zatim su se predavanja dotaknula i primjene arapskih brojeva, šahovske matematike, te magičnog kvadrata, otkrivajući skrivene matematičke principe i njihove praktične primjene.

I prostorija jezičkog kabineta je bila ispunjena pozitivnim reakcijama i uzbudljivim sadržajem, gdje su nam učenice predstavile njemački i italijanski jezik kroz naše ovogodišnje projekte i putovanja naših maturantica, ali i dijaloge učenica prvog razreda.

Zatim su nas ugostili učenici društvenog izbornog područja, gdje su nam kroz video predstavili svoje područje, profesore, ali i vannastavne aktivnosti koje donose još više čari ovom području.

Poslije smo zavirili u oblasti informatike sa učenicima informaciono-komunikacionog izbornog područja, te smo saznali o programskim jezicima, bazama podataka, a zatim smo se i zabavili uz igru Iks-oks, koju su napravili naši učenici, te pokazali svoje sposobnosti na tom polju.

Za kraj smo imali priliku da prisustvujemo veličanstvenoj predstavi “Hamlet”, učenika drugih razreda, pod vodstvom profesorica Halide Zilić i Merime Fazlić.

Povodom ovog dana, obratila nam se i profesorica Nasveta Turković, jedna od koordinatorica ovogodišnjeg Dana otvorenih vrata: “Na sjednici Nastavničkog vijeća razgovaramo o tome na koji način bismo najlakše i najbolje približili učenicima osnovnih škola šta im možemo ponuditi, kako bismo ih upoznali sa nastavnim dijelom rada Gimnazije “Visoko”, ali i sa vannastavnim aktivnostima, kako bi učenici mogli prepoznati da li je Gimnazija “Visoko” dobar odabir za njih.”

Svoje utiske sam nam prenijeli i učenici osnovnih škola.

Ajna Alihodžić : “Sretna sam što sam danas imala priliku vidjeti sve ono što nam gimnazija nudi. Drugačiji rad, praktično učenje mi se posebno svidjelo. Drago mi je što svi smjerovi, za koji god se odlučiš, nudi različite načine učenja i razumijevanja gradiva, da to nije samo učenje uz knjigu.”

Merisa Halilbegović: “Oduševljena sam što sam odabrala gimnaziju jer mi se čini da ona otvara vrata za bilo koji fakultet koji budem htjela upisati, pružajući mi čvrstu osnovu za dalje obrazovanje, ali i zadovoljavajući moje lične interese. Posebno se radujem jezičkom smjeru, jer jezici otvaraju mnoga vrata i prilike. Ono što me dodatno intrigira je snimanje kratkih filmova; ta vrsta kreativnosti je nešto što nisam vidjela u ni u jednoj drugoj školi, a pruža nam priliku da izrazimo svoje ideje na jedan potpuno nov i uzbudljiv način.”

Gimnazija Visoko – FB Page

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije