Francuzi uzgajaju najskuplji krompir na svijetu

Jela od krompira postala su nezaobilazna u svakodnevnoj ishrani iz više razloga: krompir se lako uzgaja, ima veliki prinos, prisutan je u ishrani tokom cijele godine, sit je, lako se priprema na različite načine i uglavnom nije skup.

Međutim, ova posljednja stavka se ne odnosi na krompir koji dolazi sa malog francuskog ostrva Noarmoutie, zapadno od Nanta.

Mali žuti krompir sa ovog ostrva najskuplji je na svijetu, a cijena mu se penje i do 500 evra po kilogramu. Rastu samo na ostrvskom tlu Biskajskog zaliva, bogatom mineralima, na komadu zemlje koji miriše na okean i alge.

Bonnotta krompir se pažljivo uzgaja i još pažljivije bere na vrhuncu zrelosti u maju, koji traje samo nedjelju dana. Tada se od zore do zalaska sunca okuplja 2.500 berača da ubere najskuplji krompir na svijetu. Krompir beru ručno kako bi zlatna berba zablistala na trpezama najboljih svjetskih restorana.

Ovaj najskuplji krompir karakteriše delikatna aroma limuna, miriše na orahe, a odlikuje ga slani, mineralni ukus koji se dugo zadržava na nepcu.

Koristi se za supe, salate, kreme ili piree, ali kako god da se koristi, najvažnije je da se kora koja čuva esenciju mora i zemlje ne ljušti.

Ali francuska poslastica ima ljutog protivnika. Prije nekoliko godina, britanski lanac supermarketa “Tesco” počeo je da komercijalizuje krompir, prodajući ga ispod cijene od oko dva evra po kilogramu.

Krompir sličan ovom raste preko Lamanša, na britanskoj teritoriji. Ostrvo Džersi ima sličnu klimu i tlo, ali poznavaoci tvrde da je francuski krompir ipak ukusniji.

Klix.ba

povezani članci

Najnovije