FOTO: U Kaknju održana interaktivna radionica “Zajedno u borbi protiv karcinoma dojke – proširimo krug podrške”

U okviru projekta “Od spoznaje do liječenja – Žene glavni nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini” u Kaknju je održana dvodnevna interaktivna radionica “Zajedno u borbi protiv karcinoma dojke – proširimo krug podrške”.

Učesnice radionice su bile predstavnice Udruženja žena oboljelih od karcinoma sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Cilj radionice je pronalaženje optimalnih rješenja u okviru promocije i senzibilizacije preventivnih pregleda za žene, a cijeneći životno iskustvo članica udruženja.

Ova radionica je održana u okviru projekta “Od spoznaje do liječenja: Žene glavni nosioci prava na zdravlje u Bosni i Hercegovini” na području Zeničko-dobojskog kantona, sufinanciranog od italijanske Agencije za kooperaciju i razvoj (AICS).

Realizuje se u partnerstvu sa RE.TE. – italijanskim Udruženjem tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju, kantonalnim Ministarstvom zdravstva ZDK, Zavodom zdravstvenog osiguranja ZDK i Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Prvi dan je organizovan nutricionistički pregled i savjetovanje za sve prisutne članice udruženja. Analiziran je sastav tjelesne mase (udio mišićne mase, masnog tkiva, koštane mase, tjelesne vode, te visceralnog masnog tkiva).

Obavljena je i analiza prehrambenih navika uz kratko savjetovanje nutricioniste o poboljšanju prehrambenih navika i o načinima za postizanje zdrave težine, te mjerenje šećera i krvnog pritiska, uz preporuke doktora za dalje postupanje.

Drugi dan diplomirani psiholog Armina Čerkić je održala interaktivnu radionicu “Uvod u narativno razumijevanje hronične bolesti u našim životima, te praktične vještine u pružanju otpora bolesti”.

U radionici su učestvovale članice Think Pink Bosna i Hercegovina, Udruženja žena oboljelih i liječenih od raka dojke “Biram život” Žepče, “Nismo same” Visoko, “Ona je Svjetlost” Kakanj, “Snaga Žene” Maglaj, “Budućnost-za” Zavidovići, “Život” Zenica i članice tima Odjeljenja za promociju zdravlja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

INZ ZENICA

povezani članci

Najnovije