Nedjelja, 23 Juna, 2024

Foto: OBILJEŽAVANJE DANA ŠEHIDA I GODIŠNJICE POGIBIJE KOMADANTA TEUFIKA TUFE BUZA

Program obilježavanja Dana šehida, poginulih boraca, civilnih žrtava rata i pogibije visočkog ratnog junaka Teufika Tufe Buza započeo je danas, u 09:30 sati, na centralnom Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Visoko.

Dan Sehida Skr29

Programu obilježavanja ovog Dana prisustvovale su porodice šehida i poginulih boraca, borci, ratni vojni invalidi, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Visoko, predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Visoko i Gračanica, kao i mnogobrojni građani.

Dan Sehida Skr41

Nakon himne, uslijedilo je tradicionalno polaganje cvijeća uz prepoznatljive zvuke i  Fatihu, a poslije toga i učenje sure Ašere hfz. Senahida Uzunovića.

Dan Sehida Skr9

Dan Sehida Skr13

Općinska načelnica mr.sci Amra Babić ukratko se obratila svim prisutnim uz poruke da šehidi ne smiju biti zaboravljeni i da nije dovoljno samo naše sjećanje na njih: „Ne zaboravimo da su na ovoj ploči uklesana imena 314 ratnih junaka među kojima se nalaze i imena nečijih sinova. Nikome se ne ponovilo i da nikada više, nijedna majka, ne osjeti takav bol.“

Dan Sehida Skr25

Neophodno je nastaviti putem kojim su krenuli naši šehidi i istrajati u očuvanju i uzdizanju Božije riječi i domovine Bosne i Hercegovine u svim njenim dijelovima, značenjima i simbolima.

Gospođa Amra Tahmaz, predsjednica UO OPŠ I PB „Visoko 92“ uputila je nekoliko riječi povodom sjećanja na ratne heroje, kao i komadant i predsjedavajući Općinskog vijeća Visoko prof. Bajro Fejzić.

Po raspisanom Konkursu za izbor najuspješnijih literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola za Dan šehida, na zadane teme, u Službu za finansije, privredu i društvene djelatnosti Općine Visoko i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca „Visoko 92“ pristiglo je 38 literarnih i 47 likovnih radova. Najuspješniji literarni rad u konkurenciji učenika osnovnih škola  je rad Jusufa Emina Burića, učenika OŠ „Kulin Ban“ Visoko, a najuspješniji literarni rad u konkurenciji učenika srednjih škola je rad Kanite Čakalović, učenice „Gimnazije“ Visoko. Nagrađeni učenici su pročitali svoje radove i prenijeli osjećaje povodom ovog značajnog datuma.

Programom obilježavanja Dana šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava rata utvrđene su aktivnosti koje uključuju obilaske i polaganja cvijeća na mezarjima i spomen obilježjima na području naše Općine. Po završetku dijela programa na Spomen obilježju koje je započelo u 09:30 sati, uslijedilo  je polaganje cvijeća i učenje na Šehidskom mezarju na Gradskim grobljima Visoko.

Potom, od 11:00 do 13:00 sati upriličen je obilazak šehidskih mezarja na području Medžlisa Islamske zajednice Visoko po džematima.

I na Spomen obilježju u Arnautovićima je položeno cvijeće u znak sjećanja na šehide i poginule borce.

Dan Sehida Skr50

Posjećeno je i mezarje u ovoj Mjesnoj zajednici gdje je proučena dova.

Dan Sehida Skr72

U 13:00 sati proučena je Hatma dova u džamijama Medžlisa Islamske zajednice Visoko i Gračanica po protokolu  Medžlisa Islamske zajednice Visoko i Gračanice OPŠ I PB Visoko.

U 14:00 je planirano polaganje cvijeća ispred Kasarne „Teufik Tufo Buza“ Visoko, a u 14:30 sati obilazak Spomen obilježja komadanta Teufika Tufe Buza i njegovog saborca Amira Bajraktarevića, dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ i „Zlatna policijska značka“ na mjestu pogibije u Vrelima-Krčevine gdje će se održati i čas historije.

U 15:30 sati predviđen je obilazak Spomen obilježja Safeta Subaše, dobitnika najvećeg ratnog priznaja „Zlatni ljiljan“ i polaganje cvijeća u selu Čifluk u Kralupima.

Za kraj obilježavanja programa Dana šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava rata bit će otvorena Spomen česma šehidima u naselju Grđevac u Mjesnoj zajednici Porječani u 16:30 sati.

Danas, drugi dan Ramazanskog bajrama, obilježava se Dan šehida. Dan u kojem se sjećamo onih koji su dali najviše što su mogli, a to su njihovi životi. Sve zbog današnjeg mira, slobode i uživanja u svim pravima.

Press Općine Visoko

VIŠE FOTOGRAFIJA KLIKOM OVDJE

povezani članci

Najnovije