Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Food blogerica Elma Alijagić objasnila je čitaocima Hayat.ba kako da najlakše naprave baklavu

Mnoge domaćice ”muči” pripremaju, ali i rezanje ovog kolača, a kako bismo vam olakšali upitali smo food blogericu Elmu Alijagić koja s orasima i korama zaista pravi magiju

U nedjelju, 16. juna, muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram. Neizostavni dio je, svakako, i bajramska sofra. A, šta je bajramska sofra bez baklave?

Baklava je slatka pita s orasima. Prema nekim izvorima vjeruje se da su prvu baklavu napravili drevni Asirci koji su koristili beskvasni hljeb koji su punili sjeckanim orasima i prelivali medom, a zatim pekli. Mnoge domaćice ”muči” pripremaju, ali i rezanje ovog kolača, a kako bismo vam olakšali upitali smo food blogericu Elmu Alijagić koja s orasima i korama zaista pravi magiju. Na Instagramu je poznata kao Elmagram s ljubavlju (elmagram_77) te je prati više od 26.000 zaljubljenika u kuhinji. Za početak, otkrila nam je provjereni recept za baklavu zbog kojeg ćete biti ukućani i uvijek sigurno tražiti komad više.

Od sastojaka biće vam potrebno: 2 pakovanja jufke za baklavu, 1 kg jezgre oraha i 500 grama putera.

Za agdu spremite: 1 kg šećera, 750 ml vode, 1 vanilin šećer i 2 kriške limuna. Agdu kuhati 5 minuta.

Priprema:

Pola kilograma oraha samljeti sitno, a pola na krupnije. Puter istopiti pa svaku jufku pomastiti prije nego što pospete orasima.

Na početak i na kraj staviti po tri jufke jednu preko druge. Između stavljati po jednu ili dvije i na svaku sipati malo mljevene i malo krupnije jezgre i sve tako dok sve ne potrošite. Obavezno ostaviti putera za kraj, pa premazati zadnje jufke.

Elma kaže kako postupak pravljenja baklave ne bi trebao biti kompliciran, ali da postoje određena pravila zbog kojih uvijek bude dovoljan konačni rezultat.

Kad je baklava u pitanju, sam recept nije dovoljan da baklava bude savršena. Postoje neke sitnice na koje se mora paziti, ako želimo najbolji rezultat.

1. Kako da se ne uvrnu listovi za vrijeme pečenja?

Nakon što složite sve sastojke u tepsiju, zadnje tri jufke temeljito premažite puterom, da budu dobro slijepljene jedna za drugu. Kad izrežete baklavu, tada je pokrijte jednom cijelom jufkom.

2. Kako da se ne podižu listovi za vrijeme rezanja?

Puter se brzo hladi pa tako i steže, te ujedno učvrsti zadnje tri jufke, koje se tako manje dižu dok se reže baklava.

3. Kako da znate kad je pečena?

Baklava se ne peče na jakoj temperaturi već se suši između 150 i 180 stupnjeva. Sa temperaturom i vremenom je nemoguće biti 100% precizan jer nisu sve rerne jednake jačine, niti svi slažu baklavu u jednaku tepsiju, pa one nisu iste debljine. Zato se navija alarm i prati situacija. Baklava je pečena kad dobije zlatnu žutu boju, a kad je izvadite iz rerne pa protresete tepsiju, ona klizi po tepsiji i odvaja se na prorezima.

4. Da li se može zalivati ​​dok je vrela?

Nikad ne zalivajte kada je vrelo oboje jer se i tako vrlo lako mogu uvrnuti gornji listovi, posebno ako se pravi od najtanje jufke. Prvo ohladite baklavu, pa mlakom agdom zalijte. Nema potrebe da ijedno bude vrelo, jedino može oboje biti skroz mlako.

Elmin tajni sastojak

Inače, Elma je sretna supruga i majka koja živi u mjestu Mulići kod Visokog. Kada su djeca zbog studija napustila njihov dom, Elma kaže da joj nije bilo jednostavno te da je morala pronaći neki hobi. Tako je i počela njena kulinarska priča.

“Nisam ništa znala kuhati. Udala sam se mlada, a nisam nešto posebno ni voljela kuhati. Vremenom sam naučila, a kasnije sam zavoljela kuhanje. Uživam da kuham za ljude koje volim i da im lijepo serviram. Kreativna sam i posebno uživam u dekorisanju. Jedno vrijeme sam pravila i Unikatne torte s ljubavlju koje su bile veoma popularne” – kazala je u razgovoru za Hayat.ba.

Da je internet nepresušan izvor informacija i ideja, slaže se i Elma koja je upravo na taj način naučila sve što zna o kulinarstvu.

“Sve se može naučiti, samo se za neke vještine mora češće vježbati. Što se naših tradicionalnih jela tiče, nešto sam naučio od mame i od svekrve, ali opet sve kuham po svome i ne kopiram ih” – istakla je.

A, bez ljubavi u Elminoj kuhinji – ništa.

“Tek kada sam zavoljela kuhanje, pa hrani posvećivala više pažnje i ljubavi, ona je bila sve bolja i ukusnija. Dok sam kuhala samo što moram, nisam se proslavila” – priznala nam je.

Obzirom da se bliži Bajram, govorila nam je io tradiciji i običajima koji se prakticiraju u njenom domu.

“Kod nas je obavezno familijarno druženje uz porodični ručak. Uvijek nastojim skuhati više različitih jela. Ono što je obavezno svakoga bajrama jeste baklava. Ne volim jednoličnost, pa sam naučila praviti više vrsta baklava” – kazala je za Hayat.ba.

RTV Visoko/Hayat.ba

 

 

povezani članci

Najnovije