Četvrtak, 18 Aprila, 2024

FONDACIJI I DR. OSMANAGIĆU URUČENA NAGRADA „SLOBODA“ MEĐUNARODNOG CENTRA ZA MIR

Ovogodišnja nagrada „Sloboda“ Međunarodnog centra za mir iz Sarajeva pripala je Fondaciji „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ i njenom osnivaču dr. Semiru Osmanagiću.

Nagradu je dodijelio predsjednik Centra Ibrahim Spahić, a povodom Dana ljudskih prava. Spahić je prilikom dodjele nagrade još jednom naglasio kako je dr. Osmanagić u Visokom napravio nešto čarobno, te pozvao sve prisutne da dođu u Bosansku dolinu piramida i park „Ravne 2“ koji je „tako dobar i inspirativan za boravak i za ljude koji poštuju prije svega prirodu i njenu cjelovitost“.

Nagradu je u ime Fondacije primio lično dr. Osmanagić, te se i obratio.

– Na noćnom nebu zvijezda Ibrahima Abrahama Spahića posebno sija, on je kulturni pregalac kakve Europa rijetko iznjedri, on daje znanje i spaja kulturom, umjetnošću i naukom, iz BiH, regiona, Mediterana i svijeta.

U posljednjih 7.000 godina dokumentovane historije nije zabilježen slučaj da su tako surovo gažena ljudska prava i slobode, kao što se dešava u posljednjih godinu dana. Ustavom zagarantovana prava na slobodu kretanja, rada, izražavanja, mišljenja, udruživanja i prema nekim afričkim i karipskim ustavima, prava na sreću, naglo su bačena u stranu.

Na kraju samo dvije pozivnice: prva intelektualcima da ne šute, a druga u posjet jedino otočiću slobode, normalnosti i nade, Kompleksu Ravne u Bosanskoj dolini piramida. – kazao je u obraćanju dr. Osmanagić.

RTV Visoko/Fondacija: AP BPS

povezani članci

POPULARNO