Fondacija asfaltirala pristup Vidikovcu

U sklopu uređenja turističke infrastrukture u Visokom, Fondacija ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ uredila je pristup još jednoj važnoj turističkoj destinaciji. Riječ je o popularnom Vidikovcu ili Belvedereu na Kula banjeru, odakle se pruža najljepši pogled na Bosansku piramidu Sunca.

U proteklih nekoliko mjeseci, Fondacija je preko svog privrednog društva ‘Bosanske piramide d.o.o.’ kupila bivšu KTK parcelu na lokaciji Kula banjer, napravila kaskade s parkingom i dvije terase, postavila billboarde s informacijama o naučnim argumentima za postojanje bosanskih piramida, postavila jarbole za zastave i izgradila kamene potporne zidove.

Posljednji korak je bio asfaltiranje samog prilaza lokaciji i parkinga za goste.

Ovo je četvrta lokacija u posljednjih šest mjeseci koju Fondacija asfaltira: uz Vidikovac, tu su i prilazni putevi tumulusu u Vratnici, sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca, jedan od puteva u kompleksu Ravne. Na taj način su izvršene pripreme za posjete gostiju ove sezone i njihovog ugodnijeg boravka na najposjećenijim destinacijama u Zeničko-dobojskom kantonu.

Fondacija je u potpunosti finansirala i ovo uređenje.

povezani članci

Najnovije