Subota, 20 Aprila, 2024

Film ”Openhajmer” pobjednik dodjele Oskara, osvojio sedam nagrada

Film “Openhajmer” Kristofera Nolana (Christopher) osvojio je sedam Oskara na 96. dodjeli nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauke u Los Anđelesu u pozorištu Dolbi.

Film o tvorcu atomske bombe Robertu Openhajmeru koji je dobio odlične kritike i dobio najviše, 13 nominacija za Oskara, osvojio je sedam nagrada, među kojima za najbolju film, najbolju režiju, najboljeg glumca i najbolju sporednu mušku ulogu.

Ema Stoun (Emma Stone) osvojila je Oskara za najbolju glumicu za ulogu u filmu Jorgosa Lantimosa (Yorgos Lanthimos) “Poor Things”, dok je glumica Da’Vajn Džoj Rendolf (Da’Vine Joy Randolph) osvojila Oskara za najbolju žensku sporednu za ulogu u filmu “Winter Break”, komediji reditelja Aleksandera Pejna (Alexander Payne).

Ispred pozorišta Dolbi održani su protesti zbog izraelskog rata u Gazi, zbog čega je bio poremećen saobraćaj i uspored dolazak zvanica na crveni tepih.

Policija Los Anđelesa pojačala je svoje prisustvo i zatražila od demonstranata da se raziđu jer će biti privedeni. Demonstranti su uzvikivali parole za prekid vatre u Gazi, a neke od zvanica na dodjeli Oskara, među kojima pjevačica Bili Ajliš (Billie Eilish), su nosili oznake za Gazu.

Dodjelom Oskara završena je sezona dodele filmskih nagrada.

 

povezani članci

POPULARNO