Subota, 13 Aprila, 2024

FENSKA BURA NAREDNIH DANA UZROKOVAĆE VISOKE NOĆNE TEMPERATURE

Meteorolog amater Nedim Sladić kazao je danas za N1 da će se natprosječno toplo vrijeme u Bosni i Hercegovini zadržati do daljnjeg.

On je u razgovoru s Minelom Jašar Opardija za N1 kazao bi u narednim danima u Hercegovini visoke noćne temperature mogla stvoriti fenska bura.

”U noći sa četvrtka na petak u većem dijelu zemlje doći do grmljavinskog nevremena, posebno na sjeveru BiH. U Hercegovini ostaje vruće i suho. Visoke noćne temperature bi mogla stvoriti fenska bura”, prognozirao je Sladić.

Mjesec juni, kako je dodao, dosad je donio temperature iznad prosjeka.

”Drugi najtopliji juni ikad u Sarajevu. Najtopliji juni bio je 2012. s prosječnom srednjom mjesečnom temperaturom od 22 stepena”, dodao je on.

Sladić je najavio nastavak perioda vrućina.

”Nastavit će se toplotni val. Tek dolazi na područje Balkanskog poluostrva. Treba napomenuti da će val danas doseći vrhunac. Subota i nedjelja će biti nešto prijatnije. U nedjelju ponovo toplota nadire na naša područja. Linija toplotnog vala će se postepeno širiti prema istoku. Početkom jula temperature preko 35 stepeni. Barem do 4. jula će potrajati nad ovim područjem. Svježije na sjeveru i sjeverozapadu. Prvih deset dana jula ne vidi se neko značajnije zahlađenje. Trend relativno suhog i veoma vrućeg vremena se nastavlja”, poručio je Sladić.

povezani članci

POPULARNO