Četvrtak, 25 Jula, 2024

FBiH: Veća cijena struje dodatno pogoršava poslovni ambijent

U Udruženju poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine izražavaju nezadovoljstvo odlukom Vlade Federacije BiH da ograniči, a u suštini, poveća cijenu električne energije za 20 posto za privredna društva u Federaciji BiH za 2024. godinu.

Zakonom o električnoj energiji u FBiH mnoga privredna društva će preći sa javnog na tržišno snabdijevanje, čime će Elektroprivreda BiH dodatno zaraditi između 25 i 28 miliona KM. No, to očigledno nije dovoljno pa će se svi problemi poslovanja Elektroprivrede BiH prebaciti na teret privrede, odnosno, građana“, istaknuo je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

Podsjeća da je u prethodne dvije godine električna energija za privredna društva u FBiH već poskupila za 44 posto, a sa najnovijim povećanjem cijena to poskupljenje će iznositi oko 72,8 posto.

Veća cijena struje je za svakog privrednika novi udar, pri čemu će za velike privrednike biti izraženiji jer troše više struje, smatra Vladimir Franjić, član Upravnog odbora Grupacije poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona.

To bi u konačnici moglo značiti i veće cijene proizvoda“, kaže Franjić.

U proteklom periodu poslodavcima u FBiH bili su ponuđeni novi ugovori o isporuci električne energije iz Elektroprivrede BiH koji su predviđali značajno veća poskupljenja. Odlukom Federalne vlade iz prošle sedmice spriječen je veći udar koji bi privreda teško mogla izdržati.

RTV Visoko/Zenicainfo.ba

 

povezani članci

Najnovije