Srijeda, 19 Juna, 2024

FBiH: U nedjelju počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana, kazne sljedeće godine

U Federaciji BiH u nedjelju, 28. maja, počinje primjena Zakona o kontroli i ograničenoj uporabi proizvoda za pušenje, a kazne će se početi naplaćivati 12 mjeseci nakon početka primjene Zakona.

“Inspekcijske mjere u ovom periodu će biti preventivne, s ciljem pomoći svim pravnim subjektima da prilagode svoje poslovanje sukladno Zakonu”, saopšteno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

U saopštenju se navodi da je Zakon donesen u cilju zaštite i unapređenja zdravlja stanovništva, kao i usklađivanja sa UN Okvirnom konvencijom o kontroli duhana.

“Zakonom se uređuju mjere za zabranu i ograničenje uporabe duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, zabranu njihovog oglašavanja, promidžbe i sponzoriranja, sprječavanje pristupa maloljetnim osobama tim proizvodima”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarsva naglašavaju da obaveze za fizičke osobe nastupaju s danom početka primjene ovog zakona, dok su pravne osobe dužne svoja akta (posebne prostorije za pušenje) uskladiti s odredbama ovog zakona u roku od šest mjeseci od početka primjene Zakona.

“Podsjećamo da je Zakonom propisana zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze malodobne osobe”, kažu iz Ministarstva.

Izuzeci od zabrane pušenja su odjeli za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, ugostiteljski objekti, zračne luke (u posebnom prostoru za pušenje) i drugi.

“Ističemo da Zakon ne zabranjuje, već ograničava uporabu duhana, u cilju zaštite i unapređenja javnog zdravlja, kao i stvaranja zdravijeg okruženja koje promovira zdrave izbore, s obzirom da su uzrok tri četvrtine svih smrtnih slučajeva u Federaciji BiH, bolesti za koje je jedan od faktora rizika upravo pušenje”, naglašavaju iz Federalnog Ministarstva zdravstva.

RTV Visoko/BHRT.ba

povezani članci

Najnovije