Subota, 13 Aprila, 2024

Farma “Zukan”: Kozarska proizvodnja i njena isplativost

Na farmi porodice Zukan, koja se nalazi u selu Podvinci, uzgajaju se koze s’ istaknutom posvećenošću visokim standardima dobrobiti životinja. Farma ima veliko i moderno stado koza koje se uzgaja prema visokim standardima za dobrobit životinja. A ovo je još jedan pozitivan primjer da se rad i trud uvijek isplati i da iznad svega prevladava ljubav prema životinjama.

“Farma koza, koja je osnovana prije dvije godine, predstavlja više izraz moje ljubavi prema kozama nego težnju za profitom. Kada sam predložio svom bratu da zajedno kupimo koze, mislio je da sam izgubio razum” , kazao je Elvir Zukan. To su inteligentne i radoznale životinje, okretne, spretne i snalažljive, prave su umjetnice u skupljanju hrane, a uz to daju vrlo vrijedne proizvode. Neke pasmine koza u dobrim hranidbenim uvjetima imaju izrazito visoku proizvodnju mlijeka. Pravilnom i dostatnom hranidbom može se značajno istaknuti genetski potencijal životinje, kao i razina njihove proizvodnje. U odnosu na krave i ovce, koze u svojoj hranidbi koriste više različitih biljaka, tako goveda koriste svega 17 različitih biljaka, ovce 20, a koze čak 90. Po vrsti i količini pojedene hrane koze se naziva “najekološkijom” domaćom životinjom.

“Naša svakodnevica nije isključivo usmjerena na ovu aktivnost, već je obilježena raznolikim profesionalnim obavezama. Ova inicijativa predstavlja dodatni izvor prihoda, dok istovremeno razvijamo planove za proširenje našeg djelovanja. Unatoč početnim izazovima, kontinuirano stvaramo vlastitu klijentelu, a analiza povratnih informacija ukazuje na efikasnost našeg proizvoda, mlijeka, u ublažavanju simptoma bronhitisa i plućnih oboljenja”, kazao je Elvir Zukan.

Važna prednost koza jest prilagodljivost na različite klimatske i hranidbene uvjete, pa stoga pripadaju među najraširenije životinjske vrste. Nadamo se da će ovakvih primjera biti još u našem okruženju.

Ilma Šabanović

povezani članci

POPULARNO