Srijeda, 28 Februara, 2024

Epidemiološka situacija stabilna, ali zenička bolnica preventivno uvela blaže redukcije posjeta

Tim za suzbijanje akutnih respiratornih virusnih oboljenja Kantonalne bolnice Zenica održao je početkom ove sedmice sastanak, na kojem je konstatirano da je zasad zadovoljavajuća higijensko-epidemiološka situacija u toj ustanovi – potvrdio je Feni bolnički epidemiolog dr. Mahdi Brčaninović, šef Odsjeka za higijensko-epidemiološki nadzor KBZ-a.

Kako je naveo, sezona je gripe i akutnih respiratornih oboljenja, ali situacija nije alarmantna te nema hospitaliziranih pacijenata zbog teških oblika upale pluća koje se mogu vezati za gripu (SARI), ali ni zbog Covida.

-Hospitalizacija zbog SARI-ja nismo imali ni prošle sezone, dok je Covid infekcija već na nivou sezonske gripe pa i kada dođe do potrebe za hospitalizacijom zbog upale pluća, ne radi se o težim slučajevima te nije potrebno koristiti kiseoničku podršku u liječenju – kaže Brčaninović.

U ponedjeljak je održan sastanak Tima za suzbijanje akutnih respiratornih oboljenja na kojem donesen zaključak da se uvedu blaže redukcije posjeta bolesnicima na odjelima KBZ-a. Redukcije su u smislu da jednog pacijenta može posjetiti jedna osoba, odnosno da se ne dolazi u grupama te da se ne vode djeca.

-Ako se ukaže potreba za brzom reakcijom, načelnicima odjela ostavljena je i mogućnost, u slučaju pogoršanja higijensko-epidemiološke situacije, da uvedu potpunu zabranu posjeta na svojim odjelima, ali za sada za tim nije bilo potrebe – kaže Brčaninović.

RTV Visoko/Fena/Zenicablog.com

 

povezani članci

POPULARNO