Subota, 20 Aprila, 2024

Elmedin Jusić: “Udruženje slijepih Visoko organizuje predavanje povodom Svjetske sedmice borbe protiv glaukoma, jedne od najčešćih bolesti očiju”

Udruženje slijepih Visoko nastavlja sa brojnim aktivnostima. Povodom obilježavanja Svjetske sedmice borbe protiv glaukoma organizuje predavanje o temi: “Glaukom, tihi kradljivac vida: informiraj – preveniraj”.

Elmedin Jusić – predsjednik Udruženja slijepih Visoko je, tokom razgovora za program RTV Visoko, istakao da je tema uvijek aktuelna s obzirom na činjenicu da je glaukom jedna od najčešćih bolesti očiju.

Podsjetio je i na širok spektar simptoma ove opake očne bolesti, koja se ipak, ukoliko na vrijeme bude dijagnosticirana, može uspješno izliječiti. U ranom stadiju, glaukom se manifestuje bolovima iznad očiju u predjelu sinusa, odnosno očni pritisak se enormno povećava. Migrene su, također, veoma česta naznaka pojave glaukoma.

Jusić je javnost informisao i da trenutno u svijetu preko 80 miliona osoba ima dijagnosticiran glaukom, koji se mora kontinuirano, adekvatno i pravovremeno liječiti kako ne bi doveo do trajnog gubitka vida.

Naredno predavanje, koje će održati doktorica Elma Šehić, najbolja je prilika da se na jednom mjestu dobiju najadekvatnije informacije edukativnog karaktera.

Predavanje, čiji su pokrovitelji Grad Visoko i JP BH Pošta, će biti upriličeno u subotu, 16. marta u prostorijama visočkog Gradskog kina od 16 sati i 45 minuta.

Informaciju više uz razgovor sa Elmedinom Jusićem donosimo večeras (četvrtak, 14. mart) u emisiji Visoko info.

Slaven Mirković

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

POPULARNO