Četvrtak, 29 Februara, 2024

Elmedin Jusić: “Brajevo pismo je vodilja, preduslov za kvalitetno obrazovanje slijepih i slabovidnih osoba”

Četvrti januar obilježava se kao Svjetski dan Brailleovog pisma (Brajice), koje je promijenilo život slijepih i slabovidnih osoba širom svijeta. Ovaj datum je ujedno prilika za podizanje svijesti o značaju pretvaranja pisane riječi u taktilnu formu u korist slijepih i slabovidih osoba širom svijeta. Mi smo razgovarali sa Elmedinom Jusićem, predsjednikom Udruženja slijepih Visoko.

“Skupština UN je ozvaničila da 4. januar bude dan Brajevog pisma. Obzirom da nam je poslovna 2024. godina već počela i mi smo već krenuli sa aktivnostima obilježavanje dana Brajevog pisma. Planom i programom Udruženja nismo uspjeli obezbjediti znatna sredstva kojim bi proširili obim obilježavanja ovog dana u smislu takmičenja u čitanju i pisanju Brajevog pisma, što ćemo nadam se u budućnosti uspjeti realizirati. Brajevo pismo je tako reći tačkasto pismo, kojim se služe slijepe i slabovidne osobe, i ono je vodilja, preduslov za kvalitetno obrazovanje ove populacije. Korisnik sam Brajevog pisma od svoje sedme godine i od tada do danas ovo pismo mi je vodilja kroz mnoge aktivnosti u privatnom i poslovnom životu. Pismo je izumio i usavršio Luj Braj, a upravo 4. januar, kada bi bio njegov rođendan, generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je danom ovog pisma. Brajevo pismo nema alternativu ni kada je u pitanju neposredan kontakt sa tekstom, budući da je dokazano da se samo slušanjem ne dobiva potrebni nivo informacija i razumijevanja” – izjavio je Elmedin Jusić, opširnije gledajte večeras u program RTV Visoko.

Sa našim sagovornikom razgovarali smo i o  položaju slijepih i slabovidnih u našem gradu i problemima sa kojima se suočavaju, te o aktivnostima Udruženja u 2023. godini i onog što predstoji u 2024. godini. O svemu tome uskoro u našem program.

Amra Čosić

povezani članci

POPULARNO