Srijeda, 19 Juna, 2024

Elektroprivreda BiH uputila prijedlog FERK-u za povećanje cijena struje

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK) odbila prijedlog o posebnom cjenovnom modelu s tri tarife, koji nije predvidio poskupljenje za najveći dio kupaca (oko 60 posto), Javno poduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine uputilo je regulatorni prijedlog za linearno povećanje cijena električne energije. energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja, saopćeno je iz ovog poduzeća.

Prijedlog postotka linearnog povećanja, utvrđenog nakon preispitivanja odbijenog cjenovnog modela, iznosi 10 postotaka za domaćinstva i 8,1 postotaka za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu.

– Da bi se čuvao integritet energetskog sustava, s obzirom na hitnost situacije, Elektroprivreda BiH smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se osigurala operativna stabilnost sistema a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca – navedeno je u saopćenju.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić ističe da će, unatoč FERK-ovom odbijanju modela s tri tarife, Elektroprivreda BiH u razgovoru s Vladom FBiH pronaći najbolja rješenja i načine za subvencioniranje ugroženih kategorija stanovništva.

– Cjenovni model s tri tarife je bio dobar i održiv prijedlog za sustav snabdijevanja električnom energijom, ali i dobar model za naše građane. I uz povećanje, naši će kupci plaćati najnižu cijenu električne energije u regiji – dodao je Buljubašić.

Iz Elektroprivrede BiH podsjećaju da FERK, kad je riječ o modelu s tri tarife, smatra da je predložena plava tarifa (potrošnja od 268 do 1.000 kWh) veća za više od 50 posto u odnosu na zelenu tarifu (potrošnja do 268 kWh), što je vezano samo za energiju bez uključivanja mrežarine. Međutim, analiza Elektroprivrede BiH pokazala je da je stvarna razlika daleko manja kad se uključi i mrežarina.

Pored greške u obračunu prosječne razlike u činjenici koja bi nastala predloženim povećanjem uz tri tarife, FERK je propustio da samostalno predloži povećanje odnosno usklađivanje cijena, na što ga propisi obvezuju.

Odbijanje predloženog cjenovnog modela s tri tarife, izrađenog u svrhu stimuliranja učinkovitijeg korištenja električne energije i smanjenja potrošnje, izazvalo je potrebu za novim postupkom koji će osigurati stabilnost i funkcionalnost sustava.

Prijedlog linearnog povećanja cijena izrađen je pažljivim razmatranjem trenutnih ekonomskih i tržišnih uvjeta usmjeren na postizanje ravnoteže između potreba za osiguranjem održivosti sustava i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

Elektroprivreda BiH najveće je elektroprivredno poduzeće u Bosni i Hercegovini čija je misija proizvoditi i distribuirati električnu energiju te pouzdano snabdijevati više od 800 tisuća kupaca, konstantno unapređujući svoju konkurentnost na tržištu električne energije, uz korištenje domaćih resursa i zadovoljavajući okolne zahtjeve, navode iz ove kompanije.

RTV Visoko/federalna.ba/Fena

 

 

 

povezani članci

Najnovije