Edukacija o plasteničkoj proizvodnji izazvala veliki interes visočkih poljoprivrednika

Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru omogućava intenzivno korištenje zemljišta sa mogućnošću smjene nekoliko povrtlarskih kultura tokom godine. Savremeno doba sa sobom nosi i savremene potrošače koji su izuzetno zahtjevni kada je kvalitet hrane u pitanju. U cilju ispunjavanja njihovih zahtjeva proizvođači moraju da usvajaju nove standarde i tehnologije čija primjena u proizvodnji obezbjeđuje proizvodnju zdravstveno ispravnog i kvalitetnog proizvoda, kao i očuvanje životne sredine. Za proizvođače je jako bitna edukacija iz ove oblasti, a visočki poljoprivrednici u saradnji sa Gradskom upravom su istrajni u tom cilju. Tim povodom sinoć je održano predavanje o temi “Kako do uspješne sezone u plasteničkoj proizvodnji?”

“Govorimo o plasteničkoj proizvodnji, jer je ona najviše zastupljena kod nas. Naši proizvođači su već godinama uspjeli savladati agrotehničke mjere u jednoj lijepoj mjeri, ali obzirom na današnju klimu, na veliki broj štetočina, nametnika bolesti, te novih bolesti, ovo je tema u poljoprivredi koja trenutno najveću pažnju i treba” – izjavio je Omer Omerbegović, magistar poljoprivrede.

Uspješna proizvodnja podrazumjeva poznavanje hemijskog sastava, nutritivnih osobina povrća, poznavanje savremenih tehnologija proizvodnje,  a sve u cilju dobijanja visokog prinosa i zdravstveno bezbijednog i kvalitetnog proizvoda. Poljoprivrednici ističu da je prva godina plasteničke proizvodnje najteža. Predavanje je bazirano najviše na ishrani i zaštiti plasteničkih kultura i bilo je prilika za razmjenu iskustava i savjeta. Detaljnije gledajte večeras u program RTV Visoko.

Amra Čosić

povezani članci

Najnovije