Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

EBRD: Sedam miliona eura domaćinstvima u BiH za mjere energetske efikasnosti

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daće kredit od sedam miliona eura kao pomoć domaćinstvima u Bosni i Hercegovini da investiraju u mjere energetske efikasnosti.

Ovaj Kredit biće plasiran posredstvom Unikredit banke Mostar u okviru donatorskog Fonda za finansiranje zelene ekonomije (GEFF/) za zapadni Balkan.

U saopštenju EBRD-a se precizira da će GEFF omogućiti pristup zelenim finansijama za stambeni sektor u zemlji, uključujući domaćinstva, stambene kolektive, građevinske kompanije i javni sektor.

Osim kredita, i nakon uspješne implementacije kriterijuma za uštedu energije, vlasnici kuća će imati pravo na povrat novca do 20 posto, koji finansira EU kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan.

Direktor rezidentne kancelarije EBRD-a u Sarajevu Manuela Nasl rekla je da je Unikredit prva banka u zemlji koja potpisuje novu kreditnu liniju koja će pomoći domaćinstvima u BiH da investiraju u mjere energetske efikasnosti i time smanjuju račune za energiju.

GEFF za zapadni Balkan pokrenut je 2017. godine i zahvaljujući ovom fondu za manje od sedam godina je više od 17.500 domaćinstava na zapadnom Balkanu uložilo oko 100 miliona evra u tehnologije za uštedu energije kao što su izolacija, toplotne pumpe, novi prozori ili solarni paneli.

Osim EU i Japana, program podržavaju i Austrija i Švajcarska kroz Partnerstvo visokog uticaja na klimatske mjere.

EBRD je uložila više od tri milijarde eura u 222 projekta u Bosni i Hercegovini otkako je počela sa radom 1996. godine.

RTV Visoko/BHRT.ba

povezani članci

Najnovije