Srijeda, 19 Juna, 2024

Dva lica iz Visokog lišena slobode zbog paljevine crkve u Čekrekčijama

Dana 24.06.2018. godine, oko 17,00 sati, Policijskoj stanici Visoko je prijavljeno da su nepoznata lica u periodu od 17.06.2018. godine do 24.06.2018. godine, nasilno ušla u unutrašnjost pravoslavne crkve “Rođenje presvete bogorodice” u mjestu Čekrekčije u Visokom, te izvršili paljenje predmeta i stvari koji služe za vjerske svrhe, nakon čega su se udaljila u nepoznatom pravcu, otuđivši određene predmete iz crkve, a što je kvalifikovano kao krivično djelo “Oštećenje tuđe stvari” iz člana 293. stav 2. KZ FBIH i krivično djelo “Teška krađa” iz člana 287. KZ FBIH.

Preduzimajući radnje na dokazivanju i rasvjetljavanju predmetnih krivičnih djela, policijski službenici Policijske stanice Visoko su, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, preduzimali radnje dokazivanja (pretresanje, saslušanje svjedoka i dr.) i u vezu sa izvršenjem krivičnih djela doveli lica:

  1. Z.M., rođen 1996. godine, i
  2. E., rođen 1998. godine, oba iz Visokog.

Navedena lica su lišena slobode i nad istima je zavedena kriminalistička obrada, te je pronađen i dio predmeta koji su otuđeni prilikom izvršenja krivičnih djela.

Policijski službenici Policijske stanice Visoko nastavljaju aktivnosti na dokumentovanju navedenih krivičnih djela, te će lica u toku dana biti predata u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Odsjek za odnose sa javnošću,
analitiku i planiranje

povezani članci

Najnovije