Srijeda, 28 Februara, 2024

Državna nagrada za sport dodijeljena Elvedini Muzaferiji

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, jednoglasno je donijelo Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine 2023. godine. Ta nagrada u vrijednosti 10.000 KM dodijeljena je skijašici Elvedini Muzaferiji, kao najveće priznanje BiH zа izniman doprinos razvoju sporta i afirmaciji BiH.

Među sportskim uspjesima Muzaferije su drugo mjesto u disciplini spust – Crans Montana (Švicarska) u utrci FIS Europa Kupa, čime je 18. februara 2023. godine osvojila prvo odličje za BiH na međunarodnom skijaškom natjecanju, te ispunjena A olimpijska norma za nastup na Zimskim olimpijskim igrama “Milano – Cortina 2026”.

Elvedina Muzaferija je državna prvakinja u svim uzrasnim kategorijama, s najboljim ostvarenim internacionalnim rezultatima i prva skijašica u povijesti BiH koja je osvojila bodove u Svjetskom kupu.

Potpora sportu: Novčane nagrade zaslužnim i vrhunskim sportistima

Vijeće ministara BiH donijelo je Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužnog sportaša Bosne i Hercegovine i vrhunskog sportaša međunarodnog razreda za 2023. godinu, koju je predložilo Ministarstvo civilnih poslova.

Novčana nagrada zaslužnim sportašima BiH u 2023. godini utvrđena je u jednokratnom iznosu od 1.700 do 3.150 KM za 11 sportaša i sportašica koji su ispunili uvjete za odlazak u mirovinu.

Jednokratna novčana nagrada za vrhunske sportaše međunarodnog razreda dodjeljuje se za ispunjenu “A” normu ili ostvaren plasman za sudjelovanje na Olimpijskim igrama/Paraolimpijskim igrama/Specijalnoj olimpijadi/svjetskom prvenstvu.

Ova nagrada u 2023. godini dodijeljena je za 33 vrhunska sportaša u BiH, a visina je utvrđena na temelju postignutih rezultata na takmičenjima i kreće se od 2.000 do 2.300 KM, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

RTV Visoko/N1 BiH

povezani članci

POPULARNO