Dr. Semir Osmanagić gostovao u Danskoj

Pronalazač bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić gostovao je u Danskoj 28. i 29. oktobra 2023. godine, gdje je održao predavanja u glavnom gradu Kopenhagenu i drugom po veličini gradu Aarhusu. Govorio je o arheološkom, naučnom i turističkom aspektu bosanskih piramida, volontiranju, parku ‘Ravne 2’ kao kulturnoj i sportskoj oazi Huma (Balkana).

U Kopenhagenu su održani ‘Dani BiH u Danskoj’ u prisustvu 250 članova bh. dijaspore i nekoliko desetina Danaca, uz pokroviteljstvo ambasade BiH u ovoj zemlji, te uz obraćanje člana Predsjedništva BiH Denisa Bečirovića i gradonačelnice Kopenhagena Sophie Andersen. Nakon jednosatne prezentacije direktora Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ govorila je i magistrica antropologije Rie Jesepersen koja je napisala knjigu o bosanskim piramidama, a koja je volontirala u nekoliko navrata u Visokom. Danas, sa svojom sestrom Julie, dovodi grupe Danaca u posjetu najstarijim svjetskim piramidama, nekoliko puta godišnje.

U Aarhusu je dr. Osmanagić govorio o piramidama u svijetu i naučnim argumentima o postojanju bosanskih piramida te ljekovitom aspektu energije piramida pred oko 100 gledalaca. Također je najavio ponovni dolazak u Dansku sredinom marta 2024. i nove promocije.

povezani članci

Najnovije