Subota, 15 Juna, 2024
spot_img

Dr. Ahmed ef. Adilović: “Amme džuz je kod našeg naroda najpoznatiji od svih Kur’anskih džuzeva”

Promocija knjige “Amme džuz prijevod i tumačenje” autora Ahmeda Adilovića upriličena je u Visokom u organizaciji Medžlis Islamske zajednice Visoko u saradnji sa Centrom za kulturu, sport i informisanje Visoko. Ova knjiga donosi tefsir Amme džuza, posljednjeg džuza plemenitog Kur’ana, na pristupačan, ali naučno utemeljen način.

“Amme džuz je i kod našeg naroda najpoznatiji od svih Kur’anskih džuzeva, to je posjednjih dvadeset stranica u Kur’anu, to je 37 sura, to je džuz u kojem imamo najviše sura, one jesu kratke ali su jako jezgrovite i od davnina naš narod, naši vjernici najviše uče baš ove sure. Mislim da je najpotrebnije našem narodu da upravo ovaj džuz prevodimo i tumačimo, da oni to čitaju i uzimaju iz toga vječne poruke i pouke i za ovaj i za budući svijet”- istakao je dr. Ahmed ef. Adilović, autor knjige.

Autor koristi temeljitu i pristupačnu metodologiju kako bi objasnio značenje i kontekst ovih sura, pružajući čitateljima jasne uvide i dublje razumijevanje islamskog teksta.

“Slobodan sam reći da je ovo izuzetno važna i korisna knjiga. Važna je jer tiće se tumačenja Kur’ana koji je u islamu temelj svih temelja. Knjiga tretira posljednji džuz, njezina vrijednost se ogleda u neposrednoj vezi s Allahovim govorom a obogaćena je mnoštvom naučnih i autentičnih referenci, što je čini relevantnom za svakog ozbiljnog čitatelja Kur’ana. Obuhvatajući sure Kur’ana s kojima se najčešće susrećemo u našem svakodnevnom životu i namazu, knjiga “Amme džuz prijevod i tumačenje” pruža dublje razumijevanje tih svakodnevnih sure”-izjavio je za TV Visoko promotor prof. dr. hfz. Safvet Halilović.

povezani članci

Najnovije