Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

Dom zdravlja Visoko od danas bogatiji za novo, savremeno opremljeno, sanitetsko vozilo

U Domu zdravlja Visoko danas je povodom obilježavanja 29.augusta – Dana Grada Visoko, upriličena prezentacija novog sanitetskog vozila koje je od danas na raspolaganju svim našim sugrađanima. U pitanju je posebno prilagođeno sanitetsko vozilo čija vrijednost iznosi oko 120 000 KM, a sredstva su obezbijeđena od strane Vlade ZDK, Ministarstva zdravstva, dok je jedan dio sredstava dala i sama ustanova.

– U protekle dvije godine uložili smo značajna finansijska sredstva u naš Dom zdravlja, radili smo zajedno sa našim privrednicima, ali i Vladom ZDK, a obzirom da se kontinuirano izokreću određene informacije, zbog javnosti ću naglasiti da su ova sredstva odobrena u decembru prošle godine, a  zbog tenderskih procedura realizacija se desila ove godine. Očekujemo da će nova Vlada ZDK u ovoj godini odobriti i sredstva za nabavku mamografa za što planiramo aplicirati, kako bismo i taj segment ustanove podigli na viši nivo. Što se samog sanitetskog vozila tiče, ono je vrijednosti 120 000 KM, a dodatno smo uložili 40-50 000 KM u njegovo opremanje uređajima koji se nalaze u samom vozilu. – kazao je u obraćanju gradonačelnik Mirza Ganić, te se osvrnuo i na period od prije dvije godine.

– Drago mi je što kontinuirano opremamo Dom zdravlja i stvaramo bolje uslove za naše građane, posebno ako znamo da je nesposobna prethodna predsjednica UO JU „Dom zdravlja“ Visoko dovela ustanovu u stanje u kojem se nalazila kada smo je preuzeli, a nalazila se u dugu od 600 000 KM, radnici nisu dobijali regres, nije bilo adekvatne opreme, a imali smo i problem s rendgen uređajem u sred pandemije korona virusa. Uspjeli smo otkloniti sve što smo zatekli, vratiti ustanovu na fabričke postavke, ubrizgati velika finansijska sredstva, zahvaljujući saradnji sa našim privrednicima, i kad podvučemo crtu u ove dvije godine u Dom zdravlja Visoko je uloženo preko milion KM. Ovaj trend nastavljamo, radimo na izradi projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju nove zgrade Hitne pomoći, u saradnji sa našim privrednicima smo dobili i garancije za značajna finansijska sredstva, tako da uskoro očekujemo i početak tog generacijskog projekta. – kazao je gradonačelnik, te ovom prilikom čestitao Dan Grada Visoko, a svim ljekarima i medicinskom osoblju Doma zdravlja se zahvalio na radu i požrtvovanosti.

O samom sanitetskom vozilu je govorila dr. Mirela Drkić Popara, rukovodioc Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Visoko, koja je istaknula kako je u pitanju vozilo koje su sami uposlenici opremali prema potrebama koje imaju u takvim vozilima.

– Osnov intervencije je adekvatno zbrinjavanje pacijenta, kako na mjestu nesreće, tako i tokom transporta. Praksa po kojoj tretman pacijenta počinje dolaskom kod ljekara ili u ustanovu je bila ustaljena, ali s tom praksom trebamo prestati, jer tretman počinje na mjestu nesreće, javnom mjestu, putu, kući ili stanu. Vozilo koje smo nabavili je jedna intenzivna njega na točkovima i ne postoji stanje pacijenta na koje nismo u mogućnosti odgovoriti. – kazala je dr. Mirela Drkić Popara, te ovom prilikom naglasila kako se pored nabavke opreme konstantno radi i na educiranju osoblja, a priliku je iskoristila i da se zahvali svim prijateljima, donatorima, kao i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo na donacijama i podršci koju pružaju visočkoj ustanovi.

Direktor JU „Dom zdravlja“ Visoko je kazao kako je u proteklom periodu nabavljena značajna oprema, ali se konstantno rade i edukacije i osposobljavanje osoblja.

– Uz sve napore koje smo uložili u proteklom periodu, danas možemo s pravom reći da je naša služba hitne medicinske pomoći jedna od najopremljenijih i najspremnijih u okruženju. Nastavljamo opremanje i drugih dijelova Doma zdravlja, prošle godine smo po istom principu od strane Ministarstva zdravstva i Vlade ZDK nabavili ultrazvučni uređaj za Službu zdravstvene zaštite žena, ove godine finalizirali nabavku sanitetskog vozila, a pokušat ćemo doći do sredstava i za nabavku novog mamografa. – kazao je direktor dr. Zlatko Handžić, te se zahvalio gradonačelniku Mirzi Ganiću i njegovim saradnicima na bezrezervnoj podršci koju ustanova ima.

Gradska uprava Visoko

povezani članci

Najnovije