Utorak, 23 Jula, 2024

Djeca znaju kad ih ne slušate

Ne osjećajte krivicu što zbog obaveza provodite malo vremena sa djetetom, jer mnogo je važnije da te zajedničke trenutke iskoristite na što kreativniji način i da uživate.

Gradnja povjerenja

Nemoguće je i besmisleno odrediti minimum vremena koje treba provesti s djetetom, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da je svako dijete individua za sebe.

Mnogi roditelji kada dođu s posla prvo pokušaju srediti stvari po kući i s djecom razgovaraju tako što postavljaju pitanja i ne sačekaju odgovor. Djeca vrlo dobro prepoznaju naše ponašanje i osjećaju kada ih ne slušamo s punom pažnjom.

Dopustite djeci da govore o sebi, o tome šta vole raditi, o njihovim brigama. To će pomoći u izgrađivanju atmosfere povjerenja i prihvatanja.

Razgovor je važan

Zato, nakon povratka s posla prvo sjedite, porazgovarajte i pomazite se s djetetom. Iz dječije perspektive, kvalitetno provedeno vreme uključuje direktnu i nepodijeljenu pažnju roditelja.

Čitanje pred spavanje je također važno kada je riječ o povezanosti. Istraživanja pokazuju da čitanje kod djece razvija interes za znanje i stimulira razvoj govora i jezika.

RTV Visoko/Avaz.ba

 

 

povezani članci

Najnovije