Nedjelja, 25 Februara, 2024

Deset namirnica bogatih kalcijem za zdravlje kostiju

Jake kosti važne su za cjelokupno zdravlje koje se može postići konzumacijom kalcija. Unos mliječnih proizvoda, točnije mlijeka, povezuje se s kalcijem, no postoji nekoliko biljnih izvora te sušeno voće i sjemenke koji mogu povećati količinu kalcija.

Nakon što uključite ovo suho voće u svoju prehranu, to može biti izvrstan način da poboljšate razinu kalcija uravnoteženom prehranom i tjelovježbom. Odraslom ljudskom tijelu potrebno je oko 1000 mg kalcija kod muškaraca i žena, što se može nazvati zdravim.

Dolje je navedeno 10 suhih plodova i sjemenki bogatih kalcijem.

Bademi

Bademi su bogat izvor kalcija koji sadrži oko 76 miligrama kalcija na 28 grama. Bademi su prepuni važnih hranjivih tvari i zdravih masti te su bogat izvor vitamina E. Sjajan su dodatak vašoj prehrani, a također poboljšavaju rad mozga. Bademi također smanjuju šanse za srčani udar te su bogat izvor bakra i mangana.

Sušene smokve

Slatke za konzumaciju, smokve sadrže oko 55 miligrama kalcija na 100 grama. Dijetalna su vlakna i antioksidans s bogatstvom kalija koji kontrolira krvni tlak i probavni sustav. Smokve također pomažu u mršavljenju, štite srce, a time i sprječavaju zatvor te liječe reproduktivne probleme.

Datule

Datule su slatke s oko 64 miligrama kalcija na 100 grama. Odlična su opcija za međuobrok i bogate su mineralima, vitaminima i antioksidansima. Datulje također pomažu u probavi i zdravlju srca te štite tijelo od bolesti. Također pomaže u procesu olakšavanja prirodnog poroda, prenosi timesofindia.com.

Suhe šljive

Suhe šljive su poznate po svojim dobrobitima za probavu i sadrže oko 43 miligrama kalcija na 100 grama. Suhe šljive su ukusne i dobar su izvor kalija s elektrolitom koji pomaže ljudskom tijelu na nekoliko načina. Tako pomaže u srčanom ritmu, živčanim impulsima, probavi i krvnom tlaku.

Chia sjemenke

Obično poznat po svojim prehrambenim prednostima, chia sjemenke imaju oko 631 miligrama kalcija na 100 grama i to je bogat izvor omega-3 masnih kiselina s vlaknima. Vrlo su dobre za jačanje kostiju i treba ih uzimati u jutarnjim satima s vodom radi bolje apsorpcije i rezultata.

Sjemenke sezama

Sjemenke sezama pune su kalcija i sadrže oko 989 miligrama na 100 grama. Možete ih se jesti takve kakve jesu ili ih posuti po salatama, jogurtu ili u druga jela kako biste podigli razinu kalcija u tijelu.

Lješnjaci

Lješnjaci sadrže oko 114 miligrama kalcija, te se smatraju bogatim izvorom vitamina E, vitamina B1 i vitamina B6, a bogati su i bakrom, manganom, folatima, antioksidansima i fosforom. Također pomažu u snižavanju kolesterola u krvi u tijelo.

Indijski oraščići

Indijski oraščići su bogat izvor proteina, vlakana i zdravih masnoća koji također sadrže vitamine, minerale i korisne biljne spojeve. Indijski oraščići također pomažu kod mršavljenja, kontroliraju razinu šećera u krvi i dobri su za zdravlje srca. Indijski oraščići sadrže oko 57,20 miligrama kalcija u sebi.

RTV Visoko/N1 BiH

povezani članci

POPULARNO