Srijeda, 24 Aprila, 2024

DELEGACIJA ORGANIZACIJE PORODICA ŠEHIDA I POGINULIH BORACA IZ GORNJEG VAKUFA BORAVILA U POSJETI GRADU VISOKO

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca iz Gornjeg Vakufa, kao i prethodnih godina, tako i ove, obilježila je 23. godišnjicu pogibije boraca svojih brigada. Na teritoriji grada Visoko, 30.6.1995. godine, na Vratničkom ratištu, svoje mlade živote za odbranu naše države dali su: Muharem Hadžiabdić, dobitnik priznanja „Zlatni ljiljan“, Davud Begović i Nihad Omeragić.

Danas je delegacija iz Gornjeg Vakufa obišla Vratničko ratište i položila cvijeće na Centralnom spomen obilježju u Visokom.

Povodom ovog datuma, gradonačelnica Babić upriličila je prijem delegacije iz Gornjeg Vakufa, koju su sačinjavali članovi porodica šehida, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti na čelu sa načelnikom općine, Seadom Čauševićem i članovi Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Gornji Vakuf.

Na sastanku se razgovaralo o značaju obilježavanja godišnjice pogibije ratnih heroja, koji su zajedno sa svojim saborcima zaslužni za opstanak BiH.

“Ponosna sam na činjenicu da dugi niz godina čuvamo ovu lijepu tradiciju. Veoma je bitno da u obilježavanju mjesta i datuma pogibije najhrabrijih sinova naše domovine učestvuje i lokalna vlast, stoga mi je čast svake godine ugostiti i vašeg načelnika i predstavnike islamske zajednice, koji su u sinergiji sa boračkim udruženjima. Čast mi je što vas imam priliku ugostiti u znak sjećanja na djelo i žrtvu naših šehida. Sigurna sam da naša istrajnost nije nezapažena i da na ovaj način, svim ostalim, šaljemo poruku o značaju obilježavanja ovih datuma, jer je to najmanje što možemo uraditi za one koji dadoše svoje živote braneći domovinu BiH”, kazala je gradonačelnica Babić.

Gosti su se zahvalili na gostoprimstvu i izrazili želju za nastavkom uspješne saradnje u budućnosti. Inače, predstavnici Grada Visoko i Organizacije porodica šehida i poginulih boraca “Visoko 92” sa boračkom organizacijom iz Gornjeg Vakufa sarađuju preko 12 godina.

Press Grada Visoko

povezani članci

Najnovije