Srijeda, 17 Aprila, 2024

DANAS KATOLICI OBILJEŽAVAJU BLAGDAN “SVI SVETI”

Po kršćanskoj tradiciji, prvog i drugog novembra vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima. To su blagdan Svi sveti i Dušni dan. Ne tek uspomena, nego i vjera u prekogrobni život i Božiju nagradu, daje pravi smisao ovim danima.

Visočki vjernici će se na veliki blagdan okupiti na katoličkom groblju u 15 sati kako bi obilježili blagdan Svi Sveti. Obići grobove svojih najmilijih, gdje će upaliti svijeće i položiti cvijeće, odajući poštovanje mrtvima.

U povodu blagdana biti će služena misa, a veliki katolički praznik će dostojanstveno biti obilježen i na drugim grobljima u Visokom.

Prvi zabilježeni historijski tragovi Blagdana Svih svetih pojavljuju se u 4. stoljeću. Crkva je od svojih početaka jednom godišnje slavila sve svete mučenike. Pod izrazom “Svi sveti”, ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima. Mnogo je veće mnoštvo onih koji nisu stavljeni ni na oltar ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Današnje generacije su navikle blagdan Svi sveti zvati “danom mrtvih”, što je netačno, jer kršćanska je poruka da smrt nije kraj, nego samo prijelaz, “most”, mučno rađanje u novi život, život s Bogom “oči u oči”.

povezani članci

POPULARNO