Subota, 24 Februara, 2024

Dan solidarnosti s palestinskim narodom u sjeni izraelske agresije i genocida

Palestinska zajednica u BiH danas je objavila da se Međunarodni dan solidarnosti s palestinskim narodom, koji je Generalna skupština UN-a 1977. proglasila za 29. novembar, ove godine obilježava u sjeni izraelske agresije i genocida u Gazi.

Ističu da je prije 76 godina, na isti dan – 29. studenog 1947., Generalna skupština usvojila rezoluciju 181(II), nepravedno odlučivši da se Palestina podijeli, bez pristanka njenog naroda, protiv njihove volje i uz očito zanemarivanje njihovih prava na samoopredjeljenje.

Nekoliko mjeseci kasnije, Izrael je nasilno etnički očistio dvije trećine palestinskog naroda sa njihove zemlje i uništio više od 400 gradova i sela, nasilno otvorivši put prisilne akvizicije više od tri četvrtine palestinskog teritorija, daleko iznad onoga što mu je dodijeljeno planom podjela.

Dodaju da je zatim, 1967. Izrael okupirao ono što je ostalo od palestinske teritorije, što je činilo 22 posto historijske Palestine, uključujući Zapadnu obalu, uključujući istočni Jeruzalem i pojas Gaze.

Palestinska zajednica u BiH navodi da dok je Izrael uspostavljen 1948. i ubrzo nakon toga primljen u Ujedinjeni narod – čak i dok je palestinski narod tragično podnosio svoju Nakbu i iako je palestinsko pitanje ostalo neriješeno – više od 70 godina kasnije, palestinski narod još uvijek čeka svoju davno zakašnjelu slobodu te nezavisnost i mjesto koje im pripada među zajednicama svih naroda.

Pozivali su međunarodnu javnost da ispuni svoje obveze da se hitno okonča genocid i agresija na Gazu, da odbaci nezakonitu situaciju stvorenu politikom i mjerama Izraela u okupiranoj Palestini, uključujući istočni Jeruzalem; da ne pruža pomoć ili podršku u održavanju ove situacije; i da se napravi razlika između teritorijalne okupacijske sile i okupirane teritorije, kako bi se osigurala odgovornost i doprinijelo okončanju ove agresije.

– Pozivamo i vlasti BiH da nastave podržavati plemenitu borbu palestinskog naroda i međunarodno pravo. Samo okončanje izraelske nepotrebnosti može stvoriti put ka miru. Individualno i kolektivno djelovanje je od vitalnog značaja za odvraćanje od daljnjih kršenja, osiguranje pravde za generacije palestinskih žrtava i spašavanje budućih generacija od ugnjetavanja, pokoravanja i prisilnog izgnanstva, omogućavajući im da ispune obećanje vlastitog postojanja, svog samoopredjeljenja. Samo takvo djelovanje može otvoriti novo poglavlje u kojem će biti moguć istinski i trajni palestinsko-izraelski mir – saopćeno je, između ostalog, iz Udruženja Palestinske zajednice u BiH.

RTV Visoko/federalna.ba/Fena

 

povezani članci

POPULARNO