Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen u Medresi “Osman-ef. Redžović”

U četvrtak, 29.2.2024. godine u amfiteatru Medrese “Osman-ef. Redžović” svečano je obilježen 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Program je započeo intoniranjem državne himne, učenjem odlomka iz Kur’ana učenika drugog razreda Amira Vrače, te numerom “Ja sin sam tvoj” u izvedbi školskog hora pod dirigentskom palicom profesora Edina Fazlića koji nas je do kraja programa počastio sa još dvije patriotske numere.

Potom se učenicima i gostima obratio direktor Medrese, mr. Dženan Handžić, čestitao Dan nezavisnosti i zahvalio se učesnicima nagradnog konkursa za najljepši video “Mojoj dragoj BiH”, koji je organizovan za učenike osnovnih škola.

Uslijedio je performans pod nazivom “Vrijeme nade i straha” koji su članovi historijske sekcije pripremili sa profesorom Emirom Uzunalićem. Dok su se učenici pripremali za izvedbu navedenog performansa, voditeljica programa Fatima Babović pročitala je literarni rad učenika Abdussameda Kadrića, nagrađenog na konkursu kojeg je organizirao Muzej “Alija Izetbegović”.

Potom je na red došao željno očekivani dio programa u kojem su dodijeljene nagrade najuspješnijima na Drugom konkursu za najljepši video, “Mojoj dragoj BiH”. Ispred organizatora prisutnima se obratio pomoćnik direktora za đački dom Medrese, Dženan Rezaković, koji je kazao da je na konkurs pristiglo 18 videa.

Od njih 18, komisija je odabrala 11 koji su objavljeni na fb i ig stranici Medrese i ušli u izbor za najljepši po izboru publike, ali i žirija. Nakon 4 dana glasanja, video koji je imao najviše lajkova, ali i pregeda, bio je video koji je uradila Iman Gološ, učenica 7. razreda OŠ “Blagaj”, Blagaj. Drugo mjesto sa nešto manjim, ali opet značajnim dosegom, bio je video grupe učenika 7. razreda OŠ “Kulin ban”, Visoko, dok su treće mjesto osvojili učenici 9. razreda OŠ “Hašim Spahić”, Ilijaš.

Prema ocjeni stručnog žirija, prvo mjesto osvojili su učenici 9. razreda OŠ “Kulin ban”, Visoko. Drugo mjesto pripalo je novinarskoj i historijskoj sekciji OŠ “Alija Nametak”, Buci, Visoko, dok je treće mjesto osvojio Daris Gačan, učenik 6. razreda OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, Veliko Čajno, Visoko.

Vrijedne nagrade najuspješnijima, kao i zahvalnice i poklone svim učesnicima Drugog konkursa za najljepši video posvećen Domovini, uručili su direktor Medrese mr. Dženan Handžić i pomoćnica direktora za nastavu mr. Amela Numanagić.

“Hvala svima koji su doprinijeli zaista izvanrednoj organizaciji obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, našim učenicama i učenicima, profesoricama i profesorima, kao i učesnicima Konkursa koji su danas bili sa nama”, poručili su iz Medrese.

RTV Visoko/Visoko.co.ba

povezani članci

POPULARNO