Srijeda, 24 Aprila, 2024

DA LI IZ PREZADUŽENOG BUDŽETA ZDK TREBA FINANSIRATI RAD POLITIČKIH STRANAKA?

Na inicijativu gradonačelnice Babić o preusmjeravanju sredstava u Budžetu ZDK za 2019. godinu, na način da se sa pozicije za finansiranje političkih stranaka zastupljenih u Skupštini ZDK sredstva preusmjere na poziciju novčana pomoć za nezaposlene porodilje, do danas nije stigao službeni odgovor, niti su pokrenute zvanične aktivnosti.

Napominjemo da se u zadnjih deset godina iz Budžeta ZDK u kontinuitetu isplaćuje iznos od 400.000 KM godišnje za rad političkih stranaka.

Novac već godinama dogovorno dijele parlamentarne stranke, a najvećim dijelom SDA i SDP, sa najvećim brojem zastupnika u Skupštini kantona.

Dodamo li ovom iznosu finansiranje sa drugih novoa vlasti, korištenje društvenih prostora bez naknade i ostale indirektne načine pribavljanja sredstava – političke stranke zasigurno su jedan od najvećih budžetskih potrošača.

Od aktuelne Vlade ZDK očekujemo pozitivne iskorake i promjene, posebno imajući u vidu činjenicu da se je Budžet ZDK za 2019.g. opterećen sa 18,5 miliona KM postojećih  kredita uz skoro 3 miliona KM kamate, te planirano novo zaduženje kod komercijalnih banaka u iznosu od 27 miliona KM.

Dodatno, Budžet ZDK terete tužbe budžetskih korisnika koje po pravosnažnim presudama iznose preko 300 miliona KM uz pritisak za isplatu istih od strane Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Da li postoji politička pamet koja će se u ovom trenutku odreći sredstava za finansiranje političkih stranaka iz Budžeta ZDK ???

Press Grada Visoko

povezani članci

Najnovije