Četvrtak, 22 Februara, 2024

Čuveni put Afrike: 144 krivine na devet kilometara

Chapman’s Peak Drive je najpopularniji put u Africi zbog nezaboravnog pogleda na okean i stjenovite litice. Na manje od sata vožnje od Kejptauna dočekaće vas sa 114 krivina raspoređenih na devet kilometara između Nurdhoeka i Hout Beja.

Pogled koji se pruža s puta daje posebnost vožnji južnoafričkom obalom, a čar svemu daju upravo stijene koje nisu bezazlene. Nesreće nisu česte, ali otkako su zatvorenici koji su gradili put kroz planinu dinamitom probili i dovršili 1922. godine, zabilježeno je nekoliko žrtava odrona.

Iako je put nazvan prema moreplovcu Džonu Čapmenu, “rođenje” duguje Frederiku de Valu, administratoru provincije Kej, koji se upustio u zastrašujući poduhvat izgradnje puta na negostoljubivom području.

Vrtoglavo strme litice i težak teren Vala nisu zaustavili gradnju, za sedam godina put je mogao da se koristi. Problemi su počeli 1977. kad se dio puta urušio, pa je zbog toga neko vrijeme bio zatvoren. Nakon rekonstrukcije saobraćaj je ponovo pušten, ali poteškoće su se ponovile 2000. godine, kada je put zatvoren na tri godine.

Nakon što su stručnjaci osmislili projekat kojim će slavni put osim ljepote dobiti i sigurnost i sproveli ga, put je postao turistička atrakcija.

Računarske analize područja, postavljanje zaštitnih mreža i djelimično zatvorenih tunela, kao i “uvoz” najboljih švajcarskih radnika obezbijedili su osjećaj sigurnosti.

Prelijepa priroda, sad i uređen put polako vode ovaj put do vrha liste najljepših puteva na svijetu.

Punkufer.hr

povezani članci

POPULARNO