Srijeda, 28 Februara, 2024

Crveni križ: U toku humanitarna akcija za Palestinu i zajednička akcija sa Udruženjem “Diabet”

Nakon humanitarne krize izazvane izraelskim ratnim dejstvima u Pojasu Gaze, brojne su organizacije pokrenule akcije prikupljanja pomoći stradalim. Danas je i visočki Crveni križ pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za pomoći stradalim, koja će trajati narednih nekoliko dana. 

„Akcija će tri dana biti realizovana u Centru „Suša“ u periodu od 10 do 15 sati. Nakon toga akciju ćemo realizovati i u saradnji sa osnovnim i srednjim školama na području našeg grada. Svi zainteresovani mogu svoje donacije donijeti i u naše  prostorije u ulici Kadića, br. 2.“- otkrio nam je predsjednik Crvenog križa, Halil Žiga.

U sklopu ove akcije danas je u saradnji sa visočkim Udruženjem dijabetičara „Diabet“ realizovana i akcija besplatnog mjerenja šećera u krvi.

„Riječ je o projektu „Kontrola i prevencija protiv dijabetesa“ kojeg naše udruženje već duži period realizuje na području Visokog. Akcija je realizovana u nekoliko mjesnih zajednica, a danas smo odlučili i da zajedno sa Crvenim križem realizujemo istu i ovdje. Mi stojimo na raspolaganju našim članovima i svima koji žele da nam se pridruže, uvijek mogu doći u naše prostorije bilo po savjet ili nešto drugo. Moram reći da danas vrijednosti šećera mjerimo sa posebnim aparatom Wellion, koji ne određuje samo nivo šećera u krvi već i vrijednost holesterola“ – izjavila je Evelina Grcić, sekretar Udruženja „Diabet“.

Kada je riječ o aktivnostima Crvenog kriza već u ponedjeljak slijedi Kantonalno takmičenje iz programa „Upozoravanje na opasnost od mina“ koje će biti održano u Zenici.

Amra Čosić

 

povezani članci

POPULARNO