Srijeda, 24 Aprila, 2024

Članovi Predsjedništva BiH sa Erdoganom – “Poruke su ohrabrujuće…”

Članovi Predsjedništva BiH prisustvovali su radnom doručku kod predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Tokom prijateljskog razgovora, koji je trajao više od sat vremena, razgovarano je o nastavku unapređenja bilateralne i ekonomske saradnje, sa akcentom na buduće trilateralne sastanke u regionu. Sagovornici su takođe razgovarali o raznim događajima u svijetu sa fokusom na trenutne sukobe i kršenje ljudskih prava, objavljeno je na Facebook stranici predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Nakon sastanka oglasili su se i iz kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je susret ocijenio kao “prijateljski i veoma sadržajan”.

– Na početku razgovora iskazao sam zahvalnost predsjedniku Erdoganu na srdačnom gostoprimstvu i ukazanom poštovanju prema državi Bosni i Hercegovini. Tokom sastanka rekao sam da je za Bosnu i Hercegovinu veoma važno da nastavi produbljivati političke, ekonomske i druge veze s Republikom Turskom. Predsjedniku Turske sam iskazao poštovanje za sveukupnu pomoć državi Bosni i Hercegovini, a posebno sam istakao da je za našu državu važno da što prije uđe u članstvo NATO saveza i da zajedno s Republikom Turskom bude u ovoj Alijansi, kazao je Bećirović.

Naglasio je da su poruke turskog predsjednika ohrabrujuće za sve građane i narode Bosne i Hercegovine, a “posebno njegove riječi da trebamo raditi na učvršćivanju mira i stabilnosti, ekonomskim projektima i jačanju državnih institucija Bosne i Hercegovine koje trebaju biti funkcionalne i efikasne”.

– Kao član Predsjedništva BiH učinit ću sve što je u mojoj moći da u narednom periodu svestrana i prijateljska saradnja između Bosne i Hercegovine i Republike Turske bude još snažnija i kvalitetnija. To je obostrani interes naših država i naroda i zato smo i razgovarali o nekim novim zajedničkim koracima koje ćemo realizirati u narednom razdoblju, rekao je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Oglasila se i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. Ona je na društvenim mrežama objavila kako je čestitala turskom predsjedniku na uspješno organizovanom Diplomatskom forumu u Antaliji, te mu se zahvalila na pozivu.

“U pogledu političke situacije u BiH, saglasni smo da je dijalog domaćih predstavnika jedini put ka prosperitetu i dugoročnoj stabilnosti koja je u interesu svih naroda”, navela je Cvijanović.

RTV Visoko/Oslobođenje.ba

povezani članci

Najnovije