CIK-u odobreno dodatnih 4,17 miliona KM za Lokalne izbore 2024.

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine danas je na osnovu zahtjeva Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) odobrilo dodatna finansijska sredstva u iznosu od 4.173.000 KM za provedbu Lokalnih izbora u BiH zakazanih za 6. oktobar ove godine koja će biti raspoloživa nakon što Centralna izborna komisija BiH dostavi Ministarstvu finansija i trezora BiH operativni plan troškova.

Tražena dodatna sredstva, kako je saopćeno iz CIK BiH, uglavnom su planirana za troškove angažovanja dodatnog osoblja te njihovu edukaciju kao i za logističke troškove u vezi izbornih tehnologija.

Za aktivnosti koje provodi Centralna izborna komisija BiH već je odobreno 7.410.000 KM koliko je Centralna izborna komisija BiH prvobitno tražila.

Nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, Centralna izborna komisija BiH je posebnim zahtjevom tražila dodatnih 4.173.000 KM koja su danas i odobrena.

– Osim navedenih finansijskih sredstava treba dodati da će i općine/gradovi imati oko 7.500.000 KM troškova, od čega najveći iznos ide za naknade članovima biračkih odbora. Tako da će na osnovu procjena Lokalni izbori 2024. godine koštati oko 19.000.000 KM – saopćeno je iz Ureda za informiranje CIK BiH. 

povezani članci

Najnovije