Ponedjeljak, 15 Jula, 2024

CIK: Ovjerene 642 kandidatske liste, 166 imalo nedostatke

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama kandidata i kandidatskih listi za učešće na Općim izborima 2018. godine  počela proces ovjere kandidatskih listi koje ispunjavaju zakonom propisane uslove. Do isteka roka za predaju kandidatskih listi, odnosno do 09.07.2018. godine kandidatske liste je dostavilo 58 političkih stranaka i 36 koalicija. Dostavljeno je 808 kandidatskih listi na kojima se nalazi 7600 kandidata.

Danas je Centralna izborna komisija BiH ovjerila 642 kandidatske liste koje su ispunjavale zakonom propisane uslove, dok je za 166 kandidatskih listi utvrđeno da imaju nedostatke (zastupljenost spolova nije u skladu sa zakonom, odustajanje od kandidature, kandidat nema prebivalište u izbornoj jedinici za koju se kandidovao i drugo). Politički subjekti, za čije kandidatske liste je utvrđeno da imaju nedostatke, će biti obavješteni da u roku od 5 (pet) dana, odnosno do utorka, 24.07.2018. godine do 16 sati otklone te nedostatke,saopćeno je iz CIK-a.

Odbijena je ovjera kandidatske liste političke stranke BPS-Sefer Halilović za Predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske jer je provjerom utvrđeno da je ta stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Zajedno za BiH.

Odbijena je ovjera dvije kandidatske liste političke stranke Hrvatska stranka prava za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jer je provjerom utvrđeno da je ta politička stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH. Odbijena je ovjera tri kandidatske liste političke stranke Hrvatska demokratska zajednica 1990-HDZ 1990 za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH jer je provjerom utvrđeno da je ta politička stranka za navedeni organ vlasti ovjerena u okviru koalicije Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSP BiH.

Odbijena je i ovjera kandidatske liste političke stranke Prva stranka za Skupštinu Kantona 10 jer je provjerom utvrđeno da ta politička stranka nije ovjerena za navedeni organ vlasti.

U skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Opće izbore u Bosni i Hercegovini koji će se održati 07.10.2018. godine Centralna  izborna komisija BiH će do 23. avgusta objaviti ovjerene kandidatske liste u službenim glasilima i sredstvima javnog informiranja.  Centralna izborna komisija BiH podsjeća da u utorak 24. jula ističe rok za prijavu birača za glasanje izvan BiH. Do 17. jula za glasanje iz inostranstva Centralna izborna komisija BiH je primila 38.236 prijava. Od toga je do sada obrađeno 25084 prijave. Uslove za registraciju ispunjava 22.906 prijava, dok 2.178 prijava ima nedostatke (nije potpisan obrazac, nedostaje validan dokaz o identitetu i slično). Centralna izborna komisija BiH je, u slučajevima kada je to moguće, obavještavala podnosioce prijava o nedostacima u prijavi da ih otklone ako su u mogućnosti.

Takođe u utorak 24. jula ističe rok i za promjenu biračke opcije za raseljene osobe unutar BiH kao i za  birače sa prebivalištem u Brčko Distriktu BiH za određivanje biračke opcije u vezi sa odabirom entitetskog državljanstva, navodi se u saopćenju.

povezani članci

Najnovije