Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img

Cijene u decembru porasle za 0,5 posto u odnosu na novembar

Ukupan indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda u decembru 2023. godine porasle su za 0,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec, saopštenoje iz Federalnog zavoda za statistiku.

Posmatrano prema glavnim industrijskim grupacijama porasle su cijene intermedijarnih proizvoda osim energije za jedan odsto i energije za 0,2 odsto.

Cijene su pale u grupacijama kapitalnih proizvoda za 0,3 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 odsto, dok se u grupaciji trajnih proizvoda za široku potrošnju cijene u prosjeku nisu mijenjale.

Posmatrano prema područjima klasifikacije cijene su porasle u područjima prerađivačke industrije za 0,6 odsto i vađenja ruda i kamena za 0,2 odsto.

Cijene su pale u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji za 0,1 odsto.

U saopštenju se navodi da su cijene proizvođača industrijskih proizvoda u decembru protekle godine pale za 1,7 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u decembru 2023. godine su porasle za 0,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine su pale za 0,1 odsto.

Indeks cijena proizvođača industrijskih proizvoda na inostranom tržištu u decembru 2023. godine su porasle za 0,6 odsto u odnosu na prethodni mjesec, a u odnosu na isti mjesec prethodne godine pale su za 3,6 odsto.(izvor: https://www.akta.ba/kapital/izvjestaji/172686/cijene-u-decembru-porasle-za-05-posto-u-odnosu-na-novembar)

povezani članci

Najnovije