Četvrtak, 29 Februara, 2024

Čerkez pojašnjava zabranu navijačkih rekvizita: Sve što raspršuje virus ne može na stadion

Iz Ministarstva zdravstva Federacije BiH objasnili su odluku da na mečeve Zmajeva navijači ne mogu unositi rekvizite, a razlog leži u činjenici da rekviziti mogu djelovati ka “povećanju izbacivanja virusa”.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine krajem augusta objavio je saopćenje za javnost kojim je zabranio unošenje navijačkih rekvizita na utakmice BiH protiv Kuvajta i Kazahstana na osnovu odluke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Utakmicu protiv Kazahstana Zmajevi će igrati pred ograničenim brojem navijača pošto je Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK dozvolio prisustvo 50 posto kapaciteta stadiona Bilino Polje, što iznosi 6.000 mjesta, no puno veću pažnju privukla je odluka da se navijačima ne dozvoli unošenje rekvizita.

Zbog čega su rekviziti “opasni” i koji je stvarni razlog ovakve mjere pitali smo pomoćnika ministra zdravstva FBiH i člana Kriznog štaba Gorana Čerkeza, koji nam je rekao da sve što raspršuje virus ne treba biti na stadionu.

“Sve što raspršuje virus jasno je da ne treba unositi na stadion. Ovo je respiratorna, a ne dermatološka bolest. Trube, pjevanje i zastave mogu djelovati ka povećanom izbacivanju virusa”, objasnio nam je Čerkez.

Kvalifikacioni duel protiv Kazahstana igra se 7. septembra na stadionu Bilino Polje u Zenici od 20:45 sati.

RTV Visoko/Klix.ba

povezani članci

POPULARNO