Ceremonijom na Centralnom spomen obilježju završena manifestacija „Dani otpora agresiji na području Visokog“

Obilježavanje „Dana otpora agresiji na području Visokog“ počelo je 22. aprila u našem gradu prigodnim sadržajima i različitim aktivnostima, završna manifestacija upriličena je danas 3. maja na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima Visokog.

Na samom početku manifestacije upriličeno je polaganje cvijeća, odavanje počasti stradalim i učenje Fatihe upriličeno je uz prisustvo i učenje glavnog imama Medžlisa IZ Gračanica Senahida ef. Uzunovića.

Ovaj dan uvršten je među značajne datume  za Grad Visoko, kao dan od posebnog hstorijskog značaja i koji se dostojanstveno obilježava već duži niz godina. Dan koji nas podsjeća na vrijeme neopisivog patriotizma, velikog zajedništva i ogromne hrabrosti građana Visokog koja je iskazana u pružanju otpora agresoru. Uspomene i sjećanja na dešavanja 1992.  godine, evocirao i interpetirao je gospodin Mersed Šahinoviš, predsjednik  UB Patriotska liga Visoko.

“1992. godine poprilično smo spremni ušli u odbranu naše domovine i našeg grada, mnogi, naročito mlađi ne znaju kakva je situacija tada bila u Visokom, želim samo napomenuti da su neprijateljske snage bile u Čekrekčijama, na Kula Banjeru, u Zimči i Visokom se nije baš pisala fina budućnost kad smo mi u pitanju jer su planovi neprijatelja bili da se Visoko pokori i da se stavi pod kontrolu te tzv. Republike Srpske. Zahvaljujući borcima naše Armije, pripadnicima policije, vatrogascima, civilnoj zaštiti u kompletnom periodu rata mi smo uspjeli, hvala Bogu da se odbranimo. Naša odbrana bila je teška i komplikovana, mi smo ušli, uslovno rečeno, bez naoružanja, bez opreme, neorganizovani, bez obzira što smo mi radili pripreme naših organizacija, naoružanja i ostalo ali to nije bilo zvanično, moralo se raditi praktično tajno i moralo se raditi protiv one države u kojoj smo živjeli. Sa druge strane imali smo četvrtu vojnu silu Evrope koja je željela da pokori BiH i dio Hrvatske. Nigdje u svijetu nije zapamćeno do sada da zemlja suverena, priznata međunarodno, BiH nema pravo da se brani i da su UN zabranile odbranu, u smislu nabavke naoružanja i opreme za odbranu domovine, to je jedinstven slučaj u svijetu. Svi su bili protiv nas, svi su radili na tome da mi nestanemo ali to se na sreću nije desilo”- istakao je, između ostalog, Mersed Šahinović.

Prigodnim numerama program su obogatili članovi hora “Preporod” Ilijaš na čelu sa gospodinom Mirnesom Bukom. Kraći prilog obilježavanja 3. maja- Dana otpora agresiji na području našeg grada gledajte večeras, a snimak cijele manifestacije odmah nakon informativne emisije “Visoko Info”.  

Amra Čosić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

povezani članci

Najnovije