Nedjelja, 25 Februara, 2024

Centralna svečanost obilježavanja 18. godišnjice Oružanih snaga BiH

Povodom obilježavanja 1. decembra – Dana Oružanih snaga BiH, na lokaciji kasarne “Rajlovac” održana je Centralna vojna svečanost uz postrojavanje jedinica, taktičko-tehničkog zbora, obraćanje visokih zvaničnika i dodjela prigodnih priznanja.

Na poligonima oko kasarne izložena je i oprema Oružanih snaga koja uključuje helikoptere, tenkove, haubice, transportere kao i sistem protivvazdušne odbrane Buk.

Ceremoniji su, između ostalih, pristustvovali predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, član Predsjedništva Denis Bećirović, kao i ministar odbrane BiH Zukan Helez.

“Činjenica da postoje Oružane snage Bosne i Hercegovine je, po meni, prije svega politička i sigurnosna komponenta u državi kakva je Bosna i Hercegovina. Rekao sam to i u obraćanju pred strojem, da, nažalost, ja im ne mogu obećati ono što bi bilo logično da im mnogi i mimo mene obećaju, a to je da će institucije vlasti, odnosno politika, biti svjesna njihove uloge i njihove važnosti u bh. društvu i državi i da će im se odužiti na način da se poboljša još više njihov standard, da se još bolje opreme, da budu sigurniji u izvršavanju svojih kako redovnih zadataka, tako i vanrednih koje obavljaju po naredbi Predsjedništva BiH”, istakao je Komšić.

Naglasio je kako je ponosan na pripadnike i pripadnice Oružanih snaga, te da su oni jedan od najboljih segmenata bh. društva.

“Oni pokazuju da u BiH možete napraviti velike stvari koje nekad mogu izgledati ravne čudu u političkim okolnostima u kojima se nalazimo. Mi u BiH imamo razloga biti i ponosni i zadovoljni našim djevojkama i momcima koji služe oružanim snagama”, poručio je Komšić.

Ministar Helez je istakao kako će nastaviti sa obezbjeđivanjem boljih uslova pripadnicima OS BiH.

“Nije nikakva tajna da su Oružane snage Bosne i Hercegovine nastale iz tri vojske u Bosni i Hercegovini koje su međusobno ratovale. Danas, kad to posmatrate, ne možete primijetiti to, to je jedan integrirani faktor bh. društva. Danas još imamo jednu svečanost, jedno slavlje, a to je donacija od Evropske unije u visini 20 miliona eura vozila za pomoć deminerskom bataljonu”, rekao je Helez.

Ajhorst s čelnicima MOBiH: Nastavak podrške Oružanim snagama BiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, primio je delegaciju Evropske unije (EU), koju je predvodila direktorica Evropske službe za spoljne poslove Angelina Ajhorst.

Sastanku su prisustvovali i šef Kancelarije za instrumente spoljne politike Evropske službe za spoljne poslove Peter Vagner i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johan Zatler.

Sastanak čelnika Ministarstva odbrane BiH i Delegacije EU održan je uoči ceremonije primopredaje deminerskih i sanitetskih vozila.

Riječ je o donaciji koju Evropska unija u okviru prve tranše pomoći Evropskog instrumenta za mir (EPF) u vrijednosti od 10 miliona evra donira Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

“Deminerska i sanitetska vozila koja danas dobijamo daju dodatnu vrijednost našim sveukupnim deminerskim kapacitetima i sposobnostima. Donacija našem deminerskom bataljonu nam je jako bitna, pogotovo što je došla u čas kada slavimo Dan OSBiH”, rekao je ministar Helez, te dodao da OSBiH žele da budu regionalni lideri u procesu deminiranja.

Pohvalio je aktivnosti Evropske unije, kao i NATO-a, što su kroz svoje vojne i političke mehanizme jednoglasnom odlukom doprinijeli produžetku misije Altea EUFOR-a u BiH, rekavši da EUFOR ima važnu ulogu u očuvanju mira i bezbjednosti.

Takođe je istakao nužnost jačanja dinamike ispunjavanja 14 prioriteta za početak pregovora za članstvo u EU.

“Oružane snage BiH su najbolje integrirani dio društva, i želio bih da i cijela Bosna i Hercegovina funkcionira kao Oružane snage BiH”, zaključio je Helez. 

Direktorica Evropske službe za spoljne poslove Angelina Ajhorst je naglasila da je saradnja sa Bosnom i Hercegovinom, koja je zemlja kandidat, na odličnom nivou, te izrazila želju za nastavkom još većeg i snažnijeg angažmana kako sa Bosnom i Hercegovinom tako i Oružanim snagama BiH.

“Po prvi put je korišten ovaj instrument pomoći i drago mi je da danas možemo pružiti ovakvu vrstu podrške Oružanim snagama BiH”, istakla je Ajhorst.

Zamjenici ministra Galić i Goganović su također izrazili zahvalnost Delegaciji Evropske unije na vrijednoj donaciji, te zaključili da put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji nema alternativu.

RTV Visoko/BHRT.ba

 

povezani članci

POPULARNO