Nedjelja, 23 Juna, 2024

Cavoli: Povećavamo snage u BiH i na Kosovu, dovozimo i tešku opremu

NATO-ov vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) i zapovjednik Evropskog zapovjedništva Oružanih snaga SAD-a (USEUCOM) general Christopher Cavoli, svjedočio je danas pred američkim Kongresom.

Cavoli je odmah na početku rekao da NATO nije savez s jednim problemom i da SAD nije zemlja s jednim problemom.

“Važno je prepoznati da se i druge stvari događaju u Evropi koje nisu dobre za nacionalne interese SAD-a.Također, nisu nepovezane sa ratom u Ukrajini. Prvo što smo uradili je što smo odlučili uraditi nešto unutar NATO-a po pitanju rezervnih snaga”, naveo je Cavoli.

U nastavku je rekao da se to odnosi prvenstveno na snage koje su raspoređene unutar misije na Kosovu (KFOR) i u BiH (Misija EUFOR Altea)

“Nakon što smo uradili kompletnu reviziju KFOR-a došli smo do zaključka da nam treba, ne samo više snaga, nego i jače snage. U procesu smo i nacije su prilično velikodušne. Dovest ćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi”, dodao je Cavoli.

Potom se dotaknuo i rezervnih snaga NATO-a u EU misiji Altea.

“Odvezujemo veze između rezervnih snaga za EU misiju Altea u BiH i misiju KFOR-a. To je bila ekonomija koju sebi više nismo mogli priuštiti. Da dijelimo strateške snage na tom području. Posebno velikodušna po ovom pitanju je bila Francuska i ovim putem im se zahvaljujem”, zaključio je Cavoli.

“Francuska je stavila bataljon u operativno stanje. Ove sedmice su tenzije značajno veće. Pokrenuli smo barem dvije fokusirane misije kako bismo povećali prikupljanje informacija da bismo što bolje razumjeli šta se događa u obje te zemlje”, dodao je Cavoli.

U svojoj izjavi je rekao da etničke tenzije u Bosni i Hercegovini također imaju potencijal da eskaliraju i destabilizuju region Zapadnog Balkana.

“Aktivnosti Rusije na podsticanju napetosti između etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj da oslabe zemlju i spriječe produbljivanje veza sa EU i NATO-om. Etno-nacionalistička politika sprječava Bosnu i Hercegovinu da usvoji prijeko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unaprijedile njene euroatlantske integracije. Većinski srpski entitet u Bosni i Hercegovini, Republika Srpska, nastoji oslabiti državne vlasti i oslabiti odnose sa EU i NATO-om, istovremeno održavajući bliske veze s Rusijom”, stoji u Cavolijevoj izjavi.

RTV Visoko/federalna.ba/Onasa

 

 

povezani članci

Najnovije